Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: orosz-ukrán konfliktus, a Kárász utcáról nézve

Az egész világ feszült figyelemmel kísérte a mai nap eseményeit, ugyanis a Der Spiegel című német hírmagazinban korábban, az amerikai kormány helyzetértékelése alapján megjelent információk szerint február 16-án, azaz szerdán indíthat támadást Oroszország Ukrajna ellen. Az orosz-ukrán konfliktusban a jelek szerint történt némi előrelépés, hiszen az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy megkezdték egyes csapataik visszarendelését a bázisaikra az ukrán határ közelében tartott hadgyakorlatok után.

VALÓS FÉLELEM, VAGY HISZTÉRIAKELTÉS?

Az elmúlt hetekben több NATO-ország azzal vádolta Moszkvát, hogy az Ukrajna elleni invázió céljából vont össze erőket az ukrán határ közelében, amit az orosz fél hisztériakeltésnek minősített. Az amerikai és a brit sajtóban megszellőztetett, a Politico által Joe Biden amerikai elnöknek tulajdonított várakozás, miszerint Oroszország február 16-ra virradóra le fogja rohanni Ukrajnát, nem következett be.

AZ OROSZOK SZERDÁN A DÉLI KATONAI KÖRZET ERŐIT KIVONTÁK A KRÍMBŐL

Az orosz védelmi minisztérium kedden jelentette be, hogy megkezdték a felkészülést az állomáshelyükre történő visszatérésre az orosz déli és nyugati katonai körzet azon csapatai, amelyek részvétele véget ért az Oroszország területén zajló hadgyakorlaton. A tárca szerdán azt közölte, hogy a déli katonai körzet erőit kivonták a Krímből.

A NATO EZIDÁIG NEM TAPASZTALTA A FESZÜLTSÉG CSÖKKENÉSÉT

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezzel szemben szerdán azt mondta, hogy a szövetség ezidáig nem tapasztalta a feszültség csökkenését Ukrajna környékén, sőt, szavai szerint úgy tűnik, hogy Oroszország folytatja a katonai tevékenységet, erősíti jelenlétét az Ukrajnával közös határán. “A NATO helyzetértékelési rendszerében problémák léphettek fel, ha a szövetség nem észleli az orosz csapatok visszatérését az állomáshelyükre” – jelentette ki a fentiekre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

A TÉMÁBAN MEGKÉRDEZTÜNK TITEKET, MI A VÉLEMÉNYETEK

Arról, hogy mit gondolnak a szegediek az ukrán-orosz konfliktusról, tartanak-e egy háború kirobbanásától a szomszédban és szerintük ez hogyan érintené Magyarországot, e heti Szegedi Pletykák rovatunkban faggattunk titeket.

Operatőr: Magyar Andor

Forrás: portfolio.hu/index.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb