Közélet

Szlávik János: Túlestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, de lassan csökkennek az esetszámok

Remélhetőleg túlestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, de valószínűleg csak lassan csökkennek az esetszámok, illetve a kórházban ápoltak és a halottak száma is csak késéssel csökken majd – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János ugyanakkor kiemelte, az utóbbi számok azért sem csökkennek olyan gyorsan, mert a kezelésre szoruló betegek több hetet töltenek el a kórházakban. „Az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás” – jelentette ki a főorvos.

AZ INTENZÍV OSZTÁLYOKON ÁPOLTAK DÖNTŐ TÖBBSÉGE OLTATLAN

Szlávik szerint jellemzően idős betegek kerülnek kórházba koronavírussal. Egyes betegek, akik nem koronavírus miatt kerültek be, fertőzöttek lehetnek, és bár nem elsősorban a koronavírus miatt kell őket ápolni, emiatt automatikusan átkerülnek a Covid-osztályra. Így kerülhetnek be az oltott betegek a kórházi statisztikákba mint kórházi kezelésre szorulók. Az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan, szinte csak ők produkálnak súlyos tüneteket. Emellett úgy tűnik, hogy a három oltással ki lehet védeni a súlyosabb betegséget.

A FERTŐZÖTTEK 90 SZÁZALÉKA AZ OMIKRONT KAPTA EL

A szakember szerint a magyarországi fertőzöttek 90 százaléka az omikront, illetve annak egyik – lopakodó omikronnak hívott – variánsát kapta el. Emiatt nem érdemes szerinte jobban aggódni, volt már ilyen alvariánsokra példa, a delta variáns esetében is. Bár az ötödik hullám lecsendesedőben van, mindenképpen megéri felvenni az első oltást, mert nem lehet tudni, hogy később, nyáron vagy ősszel nem jön-e megint egy keményebb járványügyi időszak – mondta el Szlávik. Szerinte aggasztó, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során sok embert sikerült beoltani, de nem eleget a mostani 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb