Kikapcs

Pénteki cukiság: pettyes szarvasok születtek a Szegedi Vadasparkban

Három pettyes szarvas született eddig 2022-ben a Szegedi Vadasparkban, ahová 2018-ban érkeztek meg az első példányok a gyakorta őzeknek nézett patásokból Csehországból, és már első évben szaporodtak – írja közleményében az intézmény. A szaporulatot utóbb más állatkertekbe helyezik át, de természetesen a téli szülötteket még meg lehet tekinteni tavasszal és nyáron.

“Nem is szarvasok, hanem őzek!” – sokan mondják ezt a pettyes vagy más néven csitál szarvasok láttán, főleg abban az időszakban, mikor a bikák nem viselik éppen testméretükhöz képest tekintélyes nagyságú agancsukat. A pettyezettség valóban megtévesztő lehet, bár sokkal kifejezettebb az őzeknél és dámoknál is ennél az ázsiai szarvasfajnál, innen is kapták magyar nevüket. Ahogy semmi sem öncélú a természet világában, ez a mintázat sem esztétikai célokat szolgál, hanem segíti a rejtőzést, hiszen az erdők talajszintjére szórt napsugarakban érkezik a fény, így ez a foltosság jól jön. Főleg a fiatal borjak számára, amelyek kevésbé erősek és gyorsak, így kiemelt célpontjai a ragadozóknak.

A Vadasparkban idén született 3 pettyes szarvas borjúnak természetesen nincs ilyen félnivalója az erdei kifutóban. Ennek ellenére félénk állatok, így megriadva egyből összeverődnek a lehető legtávolabb a vélt vagy valós veszélyforrástól. Akik viszont nyugodtan, kevés zajt csapva szemlélődnek, egész közelről is megfigyelhetik a szarvascsaládot.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb