Blog

Komoly hatással lehet az orosz-ukrán háború az áprilisi választásokra – Török Gábor elemzése

Orosz-ukrán háborúra ébredt Szeged (és persze az egész világ), a szomszéd országban kitört katonai konfliktus pedig az áprilisi választásokra is komoly hatással lehet, kiszámíthatatlan reakciókat eredményezve, felkorbácsolva az érzelmeket. Török Gábor politológus, egyetemi docens (ELTE) szerint mindkét tábor nehéz helyzetbe került:

  • Orbán Viktor kapcsán elemzésében azt írta, hogy a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet,
  • az ellenzék vonatkozásában viszont úgy látja, hogy ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban megtette a közös miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter.

Az elemzői bölcsesség szerint a válsághelyzet, ha azt nem az adott kormány okozta, általában a hatalmon lévőket erősíti, nekik kedvez – értékelte a krízis hatásait Facebook oldalán Török Gábor. Az emberek érthetően megijednek, ilyenkor biztonságot, védelmet a kormányuktól remélnek. Mégsem egyértelmű, hogy most is ez a helyzet. A közelben kialakult háborús helyzet kiszámíthatatlan reakciókat eredményez, felkorbácsolja az érzelmeket – ez biztosan nem hiányzik a magyar kormányoldalnak akkor, amikor a status quo, a jelenlegi belpolitikai helyzet nekik látszott kedvezőbbnek.

HOSSZÚ IDŐ UTÁN ELŐSZÖR VÁLHAT MEGOSZTOTTÁ A FIDESZ VÁLASZTÓI BÁZISA

“A magyar miniszterelnök nem is készült erre a forgatókönyvre: amikor egy hete Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt elemezte a helyzetet, nem sorolta a kockázatok közé a háborút, információim szerint azt mondta, azt nem látja reálisnak. Most mégis bekövetkezett, és ami belpolitikailag igazán veszélyes a Fidesz számára, az a saját tábor reakciója” – vélekedik Török Gábor.

Hosszú idő után először fordulhat elő, hogy egy kiemelt kérdésben a Fidesz választóközönsége megosztottá válhat.

A kormánypárti véleményvezérek egy része kritika nélkül átveszi az orosz álláspontot, ugyanakkor a háború hírei és képei könnyen Putyin-ellenessé tehetik még azokat is, akik korábban támogatták Orbán Viktor 2010 utáni orosz-politikáját.

ORBÁN, MINT A KÉSEK KÖZÖTT TÁNCOLÓ PÁVA ÉS EGY ÚJABB ROSSZ MONDAT MÁRKI-ZAY PÉTERTŐL

Az elemző szerint most kulcskérdéssé válhat, mit mond a miniszterelnök, de bármit is választ, mindkét elvárásnak nem felelhet meg. Nyilván nemzetközileg sem, de talán saját tábora előtt sem: a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet. Szerencséje, hogy az ellenzék továbbra is segítségére siet: ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban meg is tette Márki-Zay Péter.

A teljes elemzést IDE kattintva éred el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb