Közélet

Breaking: Oroszország megtámadta Ukrajnát (frissítve)

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

A hadműveletet megelőző csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és “nácimentesítésére”. Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és “népirtást” szenvedett el a “kijevi rezsimtől”.

MÁR LAKÓÉPÜLETEK IS MEGRONGÁLÓDTAK

A csütörtök hajnali orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.

SZÍJJÁRTÓ PÉTER REAGÁLT

A háború a legrosszabb forgatókönyv – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök kora reggel a Facebookon közzétett bejegyzésében. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása – olvasható a bejegyzésben.

“Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak” – írta Szijjártó Péter.

ELRENDELTÉK A HADIÁLLAPOTOT

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A bejelentés előtt ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

“Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” – fogalmazott az államfő. Hozzátette, hogy “egy perce” beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését.

Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mind teszik a dolgukat és ígértet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

TANÍTÁSI SZÜNETET RENDELTEK EL AZ UKRAJNA MELLETTI TERÜLETEKEN

Felfüggesztették az oktatást csütörtökön az oroszországi Belgorod megye és a Krím Ukrajnával határos területein, a Vlagyimir Putyin által elrendelt katonai támadás miatt.

Oroszország 2014-ben csatolta el a Krímet Ukrajnától, a Kijevben végbement erőszakos politikai fordulat nyomán, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva. Ennek legitimitását a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismerte el és az annexiót Ukrajna területi épsége megsértésének tartja.

A moszkvai tőzsde csütörtök reggel minden piacon felfüggesztette a kereskedést.

VON DER LEYEN BEKEMÉNYÍTETT

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított “igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

VIDEÓK ÉS TOVÁBBI TÖRTÉNÉSEK

A csütörtök reggeli események, a külföldi sajtóügynökségek beszámolóin plusz videókon keresztül:

MENEKÜLTVÁLSÁG, BESZAKADÓ FORINT – EZT ÉREZHETJÜK A HÁBORÚBÓL SZEGEDEN

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője szakértő az MTI-nek kora reggel kiemelte, ez egy villámháború. A szakértő úgy értékelte, ha elhúzódik a háború, az menekülthullám elindulását és humanitárius válságot okozhat, közben az invázió lerántotta a forintot, folyamatosan zuhannak a tőzsdék és az egekbe szökkent az olajár.

Az alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, milyen hatásai lehetnek a krízisnek egy szegedi életében:

ORBÁN, MINT A KÉSEK KÖZÖTT TÁNCOLÓ PÁVA ÉS EGY ÚJABB ROSSZ MONDAT MÁRKI-ZAY PÉTERTŐL

Orosz-ukrán háborúra ébredt Szeged (és persze az egész világ), a szomszéd országban kitört katonai konfliktus pedig az áprilisi választásokra is komoly hatással lehet, kiszámíthatatlan reakciókat eredményezve, felkorbácsolva az érzelmeket. Török Gábor politológus, egyetemi docens (ELTE) szerint mindkét tábor nehéz helyzetbe került: 

  • Orbán Viktor kapcsán elemzésében azt írta, hogy a kések között táncoló páva könnyen megsérülhet,
  • az ellenzék vonatkozásában viszont úgy látja, hogy ilyen helyzetekben egyetlen rossz mondatot mondhat az ellenzék, és azt már – a háborúba küldött magyarokról és fegyverekről beszélve – a háború előtti napokban megtette a közös miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb