KözéletSmart SzegedVideo365

Segítség a mórahalmi gazdáknak: a Homokhátság vízpótló rendszerének kiépítésével a Tisza vize a település felé veszi az irányt

Mórahalmon és a környéken gazdálkodók naponta szembesülnek azzal, hogy ha nem esik eső, tönkremegy a termés. Ezért a közelmúltban kormányhatározat született arról, hogy a költségvetésből 1,826 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a Zákányszékig kiépített csatornából eljuthasson a Tiszából származó víz Mórahalomig. A beruházás következő ütemének indulásáról szerda délután Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere és Mihálffy Béla országgyűlési képviselőjelölt tartott sajtótájékoztatót.

A HOMOKHÁTSÁGON NINCS ELEGENDŐ VÍZMENNYISÉG A MEZŐGAZDASÁG SZÁMÁRA, DE MÉG A LAKOSSÁG MINDENNAPI ÉLETÉVEL EGYBEFONÓDÓ TEVÉKENYSÉGEKRE SEM

A Homokhátságon embert próbáló feladatnak bizonyul életet serkenteni az öntörvényű földekből. A víz nem csupán a gazda lételeme, hanem az általa világra segített növényeké is. A rendelkezésre álló vízmennyiség nem elegendő a mezőgazdasági munkálatok ellátására, sőt a lakosság mindennapi életével egybefonódó tevékenységek megvalósítására sem.

A TISZA VIZÉT ZÁKÁNYSZÉKRŐL MÓRAHALOM FELÉ VEZETIK

Ezért döntött úgy a kormány, hogy támogatást nyújt a Homokhátság vízpótlását lehetővé tévő beruházás folytatására, amely elengedhetetlen a térség elsivatagosodásának megakadályozásához. Ez azt jelenti, hogy a Tisza vize, mely több pályázati forrásból jutott el Zákányszékig, idén zárt csőrendszerben Mórahalom felé veszi az irányt.

A RENDSZER ALKALMAS LESZ A VÍZ PÓTLÁSÁRA, MEGTARTÁSÁRA ÉS A BELVÍZ ELVEZETÉSÉRE IS

A rendszer lényege, hogy a Tiszáról vízpótlás útján legyen végezhető az öntözés, melyhez öntöző közösségeket kell létrehozni. A fejlesztésnek köszönhetően az elkészülő rendszer a vízpótlás mellett alkalmas lesz a víz megtartására és az esetlegesen jelentkező belvíz elvezetésére is – árulta el Mihálffy Béla.

A RENDSZER TÖBB EZER HEKTÁR ÖNTÖZÉSÉT TESZI LEHETŐVÉ

Nógrádi Zoltán elmondta, hogy a Homokhátság vízpótlásának tervei 2009-ben készültek el. Majd több lépésben, uniós és a Norvég Alap pályázatainak támogatásával létesülhettek a csatornák és átemelők Algyőtől egészen Zákányszékig. A polgármester abba is beavatott minket, hogy a Tiszából kiemelt vizet 22 méterrel magasabbra kell emelni ahhoz, hogy eljuthasson a Homokhátságra. A másodpercenként átemelt két köbméter víz több ezer hektár öntözését teszi lehetővé.

A KÖVETKEZŐ LÉPÉS: ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGEK LÉTREHOZÁSA

A fejlesztések következő lépése, hogy a gazdák öntözési közösségeket hoznak létre, és így saját földjeiken az üzemi öntözési infrastruktúra elkészülhessen, részben vidékfejlesztési források felhasználásával – mondta el Nógrádi Zoltán.

NÓGRÁDI ZOLTÁN KÖSZÖNETÉT FEJEZTE KI AZOKNAK A DÖNTÉSHOZÓKNAK, AKIK ÓRIÁSI SZEREPET JÁTSZOTTAK A KORMÁNYHATÁROZAT LÉTREJÖTTÉBEN

Nógrádi Zoltán a projekt kapcsán köszönetét fejezte ki Nemesi Pál kormánybiztosnak azért, hogy a legfontosabb döntéshozókat kormánybiztosként egy asztalhoz ültette az ügy érdekében: Gulyás Gergely minisztert, Ágosházi Szabolcsot, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkárát, Farkas Sándort, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesét, akik ennek a vízpótló rendszernek a jelentőségét felmérve a kormányhatározat meghozatalában óriási szerepet játszottak, valamint köszönet illeti Mihálffy Bélát a közreműködéséért.

Operatőr: Magyar Andor

Fotó: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb