Kikapcs

A világot jelentő deszkákra készülsz? A Barátok közt egykori sztárja, Csomor Ági, a Szegedi Gyermekszínház vezetője segít benne: felvételt tart a teátrum

Gyermekként sokan ábrándoznak arról, hogy a világot jelentő deszkákra lépjenek, elkápráztassák közönségüket színészi játékukkal és csodás hangjukkal. A szegedi gyerekek számára most az álom valóra válhat, hiszen a Barátok közt című sorozat egykori sztárja, Csomor Ági, a Szegedi Gyermekszínház vezetője felvételt hirdet színitanodájába.

A 10 éve működő Szegedi Gyermekszínház a pandémia előtt minden évben indított új csoportokat. A világjárvány ezt nem tette lehetővé, azonban sokak örömére ez most megváltozik: március 5-én, délután 1 órakor meghallgatást tart a társulat a színészet, a színház világa iránt érdeklődő gyermekek számára.

10 ÉS 20 ÉV KÖZÖTTI GYEREKEKET, FIATALOKAT VÁRNAK A MEGHALLGATÁSRA

Ági elmondta, 10 és 20 év közötti gyerekeket, fiatalokat várnak a meghallgatásra, akik a felvételi során egy szabadon választott verssel és egy dallal bizonyíthatják be a rátermettségüket a Gyermekszínház társulatának tanárai előtt. Így Flórián Gergő, énektanár, a Szegedi Nemzeti Színház Karigazgatója, Kárász Zénó színművész, aki szintén a Szegedi Nemzeti Színház tagja, Farkas Andrea színművész, Maláj György drámapedagógus, Költő Julianna Gizella koreográfus, aki korábban a Gyermekszínház növendéke volt és Csomor Ági vezető fog dönteni arról, kik lesznek a szerencsés kiválasztottak.

“ABBAN ERŐSÍTJÜK NÖVENDÉKEINKET, AMIBEN ELEVE JÓK”

A növendékek igazi alkotói közösségre lelhetnek a Szegedi Gyermekszínház berkein belül, sőt, ezt követően sem engedik el mentoraik a kezüket, hiszen a színház megalapította felnőtt társulatát is, ahol a kis szárnypróbálgatók felcseperedve folytathatják a színjátszást.

“Mi nem feltétlenül színészeket nevelünk, hanem támogatjuk a gyerekeket azon az úton, amerre szeretnének menni a színház világán belül. Nálunk mindig azon van a fókusz, hogy abban erősítjük növendékeinket, amiben eleve jók és azon a területen segítjük őket a továbbfejlődésben” – árulta el Ági.

A SZÍNITANODÁBAN A NÖVENDÉKEK VALAMENNYI SZÍNHÁZI MUNKÁBA BELEKÓSTOLHATNAK

Ági abba is beavatott minket, hogy a színitanodában lehetőségük nyílik a gyerekeknek belekóstolni a díszlet – és jelmeztervezésbe, abba, hogy technikailag hogyan működik egy színházi előadás, mi a feladata az asszisztensnek, az ügyelőnek, a színpadtechnikusnak, a kellékesnek, illetve a rendezésnek és a színészi munkának milyen folyamatai vannak, hiszen mindent közösen hoznak létre, melyben a művésztanárok maximálisan támogatják a növendékeket egészen az ötlettől a megvalósításig.

Azok a gyermekek, akik felvételt nyernek a színházba, március 12-én már el is kezdhetik a kurzust, ezt követően minden hétvégén, szombaton sajátíthatják el a növendékek a színházi szakma csínját-bínját, elméleti és gyakorlati oktatás keretében.

“AKI HOZZÁNK BETESZI A LÁBÁT, SOHA TÖBBET NEM HAGY EL BENNÜNKET”

“Aki hozzánk beteszi a lábát, az soha többet nem hagy el bennünket. Ez egy másik életérzés, egy másik világ. Színházunkban mindenki örökös tagságot kap. Megnyitjuk előttük azt a fajta világot, ami a klasszikus színházhoz vezet. Jó a gyerekeket így összefogni, hiszen jó érzés, hogy van hova tartozniuk, itt mindenki egyenértékűen dolgozik egymással. Nagyon tehetséges, gyönyörű gyerekeink vannak” – mondta el Ági.

Nagyon büszkék rá, hogy legutóbb például a Nagyszínházban Puccini Bohémélet című operájában énekeltek a gyerekek, de az is nagy örömre ad okot, hogy országszerte a színházakban, Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, vagy éppen Sopronban, de a televízióban is dolgoznak egykori növendékeik, akiket ők neveltek ki és akik mindig örömmel látogatnak vissza hozzájuk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Anya Fernald Belcampo
'Fel a tetejéhez' gomb