Közélet

Game over: végelszámolás indul a Sberbanknál

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását –  közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdára virradó éjjel.

Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért – áll a jegybanki közleményben.

HÉTFŐN KEZDŐDÖTT A SBERBANK-GATE, SIKÍTÓFRÁSZT KAPTAK A SZEGEDI ÜGYFELEK

Hétfő kora reggel írtuk meg, hogy két napra leállt a magyar Sberbank fiókok működése, mert csődöt jelenthet az orosz bank közép-európai leányvállalata. A Klauzál tér 1-3. alatt működő szegedi fiók előtt azóta nehéz volt úgy elsétálni (mivel a Szeged365 szerkesztősége a Kárász utcai Átriumban működik, naponta többször jövünk el mellette), hogy ne álljon néhány ügyfél a zárt bejárati ajtó előtt. A különféle szegedi Facebook-csoportok gyorsan teleszaladtak a pénzükért aggódó ügyfelek kommentjeivel, csak tegnap legalább két tucat üzenetet, e-mailt kaptunk Tőletek a témában, az aggodalmon – érthetően – nem sokat segített, amikor kedd reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbank Magyarország Zrt.-től felvehető forint- és ennek megfelelő összegű devizabetétek, illetve egyéb források összegét:

A SBERBANKNÁL VAN A PÉNZED? MI LESZ MOST? MUTATJUK!

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 36 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Az OBA-védettség – a befektetési alap, biztosító, befektetési vállalkozás kivételével – mindenkire vonatkozik.

  • A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet és azok kamatait is.
  • A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is.
  • Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben.
  • Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, és együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki – ismerteti a jegybank.


A közlemény szerint az OBA a további tudnivalókról részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek, és a jegybank is folyamatos tájékoztatást nyújt. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ.

Az MNB egyúttal hangsúlyozta: a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek – amint azt az elmúlt nyugodt időszakok is mutatták – változatlanul biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: great site
'Fel a tetejéhez' gomb