BlogKözélet

Szeged365 Kisokos: ég veled, maszkviselés, egy nagy meglepetéssel! Így változik az életünk mától

Nagy változások érkeznek mától, a boltokban, intézményekben zárt térben sem kell maszkot viselni, senki sem kéri majd a védettségi igazolványt, a munkáltatók pedig nem írhatják elő többé az oltást. Gulyás Gergely miniszter előzetes bejelentésével szemben a kormányrendelet szerint az egészségügyi és szociális intézményekben sem kell majd maszk. Ami nem változik, az a rendeleti kormányzás. Érkezik a legfrissebb Szeged365 Kisokos, benne az összes részlettel!

A csütörtöki bejelentések és az utánuk kiadott rendelet alapján:

  • éjfél óta megszűnt a maszkviselési kötelezettség a zárt közösségi terekben,
  • a munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást,
  • és kivezették a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályozást.

BYE-BYE, MASZKVISELÉS!

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során – írja a kormányzati tájékoztató

EGY MEGLEPETÉS: A RENDELET SZERINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKBEN SEM KELL A MASZK

Érdekesség, hogy Gulyás Gergely miniszter csütörtöki bejelentése szerint az egészségügyi intézmények (például kórházak, háziorvosi- és szakrendelők) zárt tereiben, valamint az idősotthonokban továbbra is hordani kellene a maszkot, ám a pénteken este megjelent kormányrendelet ezeket a kivételeket is eltörölte.

A rendelet 10-es paragrafusa ugyanis teljes egészsében hatályon kívül helyezi az erőforrástárca 31/2021-es rendeletét “az egészségügyi és szociális intézmények területén történő maszkviselés szabályairól”. 

VÉDETTSÉGI NÉLKÜL IS MEHETSZ A CSÜTÖRTÖKI PICK-MONTPELLIER MECCSRE

Mától megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány:

  • sportrendezvényre,
  • kulturális rendezvényekre,
  • zenés- táncos rendezvényre,
  • 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem.

A Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozások is feloldásra kerülnek.

VAN VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYOD? NE DOBD KI!

A védettségi igazolvány kiállítására és érvényességre vonatkozó szabályok nem változnak, hisz azok az uniós COVID igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban kerültek kialakításra, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy COVID igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.

Mint a kormányzati tájékoztató írja, a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek, aki élni szeretne az oltás lehetőségével. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a házi orvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok.

Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldásra kerül.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb