Közélet

Indulhat Kijev ostroma, kivonul a Netflix – ez történt a fronton, amíg Szeged aludt

Zelenszkij ukrán elnök kevesli az Oroszországgal szembeni szankciókat, az Egyesült Államok pedig pont azok szigorítását tervezi. Bejelentették, hogy leállítja szolgáltatását a Netflix és a TikTok, valamint kivonul Oroszországból a KPMG és a PWC. Az orosz erők Kijev ostromára készülnek, kemény napok jönnek az északkeleti szomszédunknál. Ez történt, amíg a szegediek aludtak.

Röviden, ha már rohansz és nincs időd végigolvasni a teljes cikkünket:

  • a hétvégére várt harmadik orosz-ukrán béketárgyalás elmaradt,
  • az ukránok hajnali helyzetértékelés szerint indulhat Kijev ostroma,
  • az amerikaiak annak lehetőségét vizsgálják, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról,
  • kivonul Oroszországból a Netflix és félig-meddig a TikTok is.

KIJEV OSTROMÁRA KÉSZÜLNEK

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, és próbálják elérni Kijev keleti külvárosait. Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint a Kijev felé vezető utakon nagy számban gyülekeznek az orosz erők és harci járművek, mint nyilatkozta, a következő napok döntő ütközetét az ukrán fővárosért folytatják majd.

ZELENSZKIJ TÖBB NYUGATI SEGÍTSÉGET AKAR

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta a nyugati országok vezetőit, amiért szó nélkül hagyták Oroszország hadiüzemek támadására vonatkozó bejelentését, amely szerint az orosz haderő nagy pontosságú fegyverekkel készül csapást mérni rájuk. Mint mondta, az ukrajnai hadiüzemekben több ezren dolgoznak, ezek a létesítmények városokban működnek, és több százezer ember él a közelükben.

ÚJABB AMERIKAI SZANKCIÓK

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt – közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében.

KIVONUL A NETFLIX

  • A Netflix a “helyi körülményekre” hivatkozva felfüggesztette oroszországi működését, de annak hátteréről részleteket nem közölt.
  • Ugyancsak vasárnap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.
  • Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte “Négy Nagyként” emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) – jelentették be a cégek vasárnap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb