KikapcsSzegedi Arcok

Távozik a Szegedi Nemzeti Színház és a szabadtéri főrendezője, Horgas Ádám

Horgas Ádám négy sikeres évad után távozik a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői posztjáról – írja a Közönség.hu művészeti portál. Mint a közismert szegedi nyilatkozta, a vezetőségben értékrendbeli és nézet különbségek jelentkeztek, amely már akadályozta a hatékony munkát.

A távozás híre még az év elején röppent fel, több, akkor egymástól független forrásunk is arról számolt be, hogy hosszas vitákat követően Horgas Ádám főrendező és Barnák László főigazgató befejezik a közös munkát. Bár a felek akkor még nem nyilatkoztak a döntésről (városházi forrásaink szerint az önkormányzat gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el az ügyben), amit már akkor tudni lehetett, hogy a közismert karakter nem bont azonnal szerződést a színházzal, az idei évadot még korrektül végig fogja vinni, viszont a következőre már nem ír alá. Ez utóbbi értesülésünkre erősített rá kimondatlanul a színház sajtóosztálya, akik január 19-én történt megkeresésünkre telefonon annyit reagáltak, hogy “Horgas Ádámnak élő szerződése van a színházzal, személyi változás nem történt”, majd a jövőt firtató kérdésünkre azt mondták, hogy a következő évad programja, darabjai, és az, hogy kik rendeznek “még egyeztetés tárgyát képezik”.

Az ügy végére most került pont, Horgas Ádám nem mondta fel az érvényben lévő szerződését, viszont bejelentette, hogy jövőre nem marad a Szegedi Nemzeti Színháznál és a vele összevont Szegedi Szabadtéri Játékoknál.

EGY SZERELEM VÉGE

“Ez egy hosszabb folyamat eredménye. Számomra nagyon fájdalmas, mert egy szerelem végét jelenti. A vezetőségben értékrendbeli és nézet különbségek jelentkeztek és ez már akadályozta a hatékony munkát” – magyarázta Horgas Ádám, mint mondta, szerencsére ezeket sikerült békésen átbeszélni. “Imádom a társulatot, a legjobbakat kívánom nekik és azt remélem, hogy a távozásom elősegíti azt a progresszív irányt, amit négy éve elkezdtünk” – fejtette ki.

“EZEK A HELYZETEK MEGBETEGÍTENEK”

Az interjúban Horgas Ádám leszögezte, nem kapott felkérést máshová, nem ez a távozás oka. Mint magyarázta, számára másodlagossá válik az egzisztenciális kérdés, ha csorbítva érzi az alkotói szabadságát. “Ezek a helyzetek megbetegítenek. Ilyenkor nem kell új ajánlat ahhoz, hogy odébbálljak” – mondta.

MEGPRÓBÁLJA ÚJRAÉPÍTENI A SZEGED ELŐTTI, SZABADÚSZÓ ÉLETÉT

A 2023-as terveiről azt nyilatkozta, megpróbálja újraépíteni a Szeged előtti szabadúszó életét, nyitottan áll az új kihívások elé. Tizenöt éve nem állt színészként színpadon, most viszont, a Játékszínben a saját rendezése, az Életrevalók egyik szerepét vette át. “Jól esett visszaugrani a másik oldalra és a sokadik gyorsöltözés és átállás után azt dünnyögni az orrom alatt, hogy köszi, rendezőkém!” – újságolta a Szegedi Nemzeti Színház leköszönő főrendezője.

A teljes interjút IDE kattintva találod.

2018 ÓTA VOLT A SZÍNHÁZ FŐRENDEZŐJE ÉS PRÓZAI TAGOZATVEZETŐJE

Az 52 éves, budapesti születésű rendező, koreográfus, színész, táncos, író és zeneszerző 2018-ban együtt pályázta meg a Szegedi Nemzeti Színház vezetését a jelenlegi igazgató Barnák Lászlóval, Horgas Ádám azóta az intézmény főrendezőjeként és prózai tagozatvezetőjeként dolgozik. A két szakember irányítása alatt sikeres fordulatot vett a színház, az 1984 című rendezése az ország minden pontjáról vonzotta a közönséget. A rendező egyébként előszeretettel hoz létre összművészeti produkciókat, pályafutása emlékezetes pontja volt a Mab című, első magyar web-thrillersorozat megalkotása, amely után megszervezte az első országos websorozat portált, pályázatot és fesztivált.

Forrás: Közönség.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb