Szegedi Arcok

Összefogás a négylábú családtagokért: így segíthetsz az ukrajnai menekültek állatain

Az orosz – ukrán háború borzalmai nem csupán az ott élő embereket sújtja, velük együtt szenvednek és rettegnek négylábú társaik is. Sok állatbarát, aki menekülni kényszerül, szőrös családtagját is hozza magával, hiszen ebben a kilátástalan helyzetben sem hagyhatják hátra hű társukat. Számukra nyújt segítséget a Magyar Ebtartók Segítő Egyesülete, mely Budapest és Érd mellett Szegeden is várja a felajánlásokat. Városunkban Erdélyi Anikó koordinálja a gyűjtést, őt kérdeztük meg, milyen adományokra lenne most a legnagyobb szükség.

Fotó: napi.hu

ANIKÓ ÖNZETLENÜL, PUSZTÁN ÁLLATSZERETETBŐL VÁGOTT BELE A GYŰJTÉSBE

Erdélyi Anikó magánszemélyként, állatszeretetből érezte úgy, hogy kutya kötelessége az ukrajnai menekültek bajbajutott kedvenceinek segítséget nyújtani. Vasárnap volt egy hete, hogy saját garázsában elkezdte a gyűjtést a Magyar Ebtartók Segítő Egyesületének számára, miután kiderült, hogy Szegeden nincs még gyűjtőpont az állatoknak szánt felajánlásokhoz.

LASSAN, DE BIZTOSAN GYŰLNEK AZ ADOMÁNYOK

Anikó elárulta, lassan, de biztosan gyűlnek az adományok garázsában: a segítőkész embereken kívül már több szegedi állatorvos és kisállateledel boltos is tett felajánlásokat. Állateledelből (száraztáp és konzerv) már nagyobb mennyiség összegyűlt, mind a kutyák, macskák és még a papagájok részére is, kiegészítve néhány takaróval és kutyajátékkal. Ahogy Anikó elmondta, nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen sok kicsi sokra megy, ha az állatbarátok csak pár apróságot hoznak, már nagyon sokat tehetnek a menekültekkel érkező négylábú családtagokért.

EZEKKEL A DOLGOKKAL TUDSZ SEGÍTENI A BAJBAJUTOTT ÁLLATOKON

A legnagyobb szükség most az alábbi tételekre lenne:

  • macskahordozó, kutyaszállító boxok, dobozok,
  • pórázok, nyakörvek,
  • takarók,
  • etetők, itatók, amelyekre a leginkább szükség lenne.

ANIKÓ VÁLLALTA AZT IS, HOGY AZ UKRÁN HATÁRRA ELSZÁLLÍTJA AZ ADOMÁNYOKAT

Anikó időt, fáradtságot nem sajnálva, akár el is megy Szegeden bárhova az adományokért, számára a legfontosabb, hogy minél több segítség gyűljön össze az állatok számára. Sőt, ahogy elmesélte, egy felajánlás segítségével hozzájutott egy nagyobb autóhoz, amellyel, ha lesz annyi adomány, hogy megteljen a jármű raktere, ő maga fogja az ukrán határra elszállítani a felajánlásokat.

VESZETTSÉG ELLENI OLTÁSSAL A MENEKÜLTEK ÁLLATAINAK NAGY RÉSZE RENDELKEZIK, A HATÁR ÁTLÉPÉSÉHEZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOKKAL AZONBAN CSAK KEVESEN

Az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetségének tájékoztatása szerint Ukrajnában veszettség elleni oltással az állattartók 90-95%-a rendelkezik – az általuk megkérdezett – ukrán állatorvosok szerint. Viszont kevés állat rendelkezik a határ átlépéséhez szükséges szigorú dokumentumokkal, amik elintézése heteket vehet igénybe. Az Eu-s jogszabályok szerint a meghatározott társállatok esetében, mint a kutya, macska, vagy a görény, kötelező a veszettség elleni oltás.

Fotó: azenkutyam.hu

A HÁBORÚS HELYZETRE TEKINTETTEL A MAGYAR ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI HATÓSÁG RENDKÍVÜLI ELJÁRÁSREND ALKALMAZÁSA MELLETT DÖNTÖTT

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Bognár Lajos országos főállatorvos azonnal elkezdte az egyeztetést az ukrán-magyar határon várakozó gazdás állatokkal kapcsolatban. Jelenleg Magyarország is alkalmazza a többi Ukrajnával határos ország által bevezetett rendkívüli intézkedést, miszerint támogatja a gazdájukkal együtt érkező állatok belépését.

Fotó: prove.hu

„A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochip-el nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos” – tette közzé Facebook posztjában az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége.

Ha segíteni szeretnél az ukrajnai menekültek állatain keresd Erdélyi Anikót a +36 70/ 948-5432 -es telefonszámon! Anikó címe, ahová adományodat várja: 6726 Szeged Fülemüle utca 40.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb