Közélet

Kivonul a McDonalds, a Pepsi és a Coca-Cola, Biden bekeményített – ez történt, amíg Szeged aludt

Ukrajna szerint az elmúlt egy napban lelassult az orosz támadások üteme, az éjszaka viszonylag kevesebb esemény történt a hadszíntéren, viszont annál több gazdasági fronton. Reggeli Szeged365 villámösszefoglaló az orosz-ukrán háborúból, avagy, ez történt, amíg a szegediek aludtak.

WHO: HUMANITÁRIUS KATASZTRÓFA FENYEGET

A WHO európai regionális igazgatója szerint Ukrajnában humanitárius katasztrófa fenyeget. Alapvető gyógyszerek, egészségügyi termékek hiányoznak a háború sújtotta térségekből – többek között oxigén, de a cukor-, és szívbetegek számára sincs megfelelő ellátás. Éppen ezért bejelentették, hogy műveleti központot nyit a WHO az országban.

BIDEN KEMÉNYÍT, ÁM ENNEK MEGLESZ AZ ÁRA AMERIKÁBAN IS

Az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként – jelentette be kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

Ennek meglesz az ára Amerikában is.

KIVONUL A MCDONALDS, A PEPSI ÉS A COCA-COLA

Ikonikus amerikai vállalatok döntöttek az orosz operáció felfüggesztése mellett:

  • kedd este a McDonald’s bejelentette, hogy ideiglenesen bezár minden éttermet és szünetelteti tevékenységét Oroszországban, írja a BBC,
  • a McDonald’s bejelentése után a Coca-Cola, a Pepsi és a Starbucks is lépett. Mint a CNBC beszámolt róla, az elmúlt napokban hatalmas nyomás nehezedett a fent említett multikra, a közösségi média oldalakon kampány is indult ellenük, bojkottra szólították fel a fogyasztókat.

ORBÁN VIKTOR VS BORIS JOHNSON: A SZANKCIÓK KITERJESZTÉSE AZ ENERGIASZEKTORRA ARÁNYTALANUL NAGY TEHER LENNE MAGYARORSZÁGRA

Boris Johnson Londonban fogadta a V4-ek miniszterelnökeit, így Orbán Viktort is. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy a gazdasági szankciók hatásait mindenki megszenvedi Európában, és ez alól Magyarország sem kivétel. Orbán Viktor hangsúlyozta: a szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.

BAJ LEHET CSERNOBILBAN

Az egykori atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták – közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A tájékoztatás szerint a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

Mint az MTI írja, nagy gond, hogy a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő-berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb