Közélet

Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország nem vet ki szankciókat az orosz olajra és gázra

“Erőfeszítéseink középpontjában a béke megteremtése áll, de legalább ennyi energiát kell fordítanunk a háború miatt kivetett szankciók gazdasági következményei is” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videójában, amelyben arról is szólt, hogy diplomáciai nagyüzem van, utalva arra, hogy folyamatosan egyeztetnek az EU-ban az Oroszország elleni szankciókról.

Orbán viktor kihangsúlyozta, hogy Magyarország nem vet ki szankciót az Oroszországból érkező gázra és olajra. A háború miatt kivetett szankciók gazdasági hatásai súlyosak, de ha a szankciókat kivetjük a gázra és az olajra is, amelyet Oroszországból hoz Európa, akkor még súlyosabbak lennének – mondta Orbán Viktor. Magyarországot ráadásul aránytalanul terhelnék ezek a szankciók – vélekedett a miniszterelnök. Az összes Magyarországra érkezett gáz 85%-a Oroszországból érkezik, az üzemanyagot pedig olajból állítjuk elő, amelynek 64%-a Oroszországból érkezik.

SZÜKSÉGÜNK VAN A GÁZRA ÉS AZ OLAJRA

“Világossá tettem, hogy nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját, ők tegnap kivetették ezeket a szankciókat” – hangsúlyozta, miután az Európai Tanács elnökével tárgyalt. Magyarország számára ez elviselhetetlen tehet róna, nem tudunk csatlakozni ezekhez a szankciókhoz, szükségünk van a gázra és az olajra, amely Oroszországból érkezik – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök beszédében arra utalt, hogy Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, betiltja az orosz olaj- és egyéb energiaimportot. Az amerikai tiltás teljes és azonnali. Az Egyesült Királyság követi az USA példáját, de a tiltás itt nem azonnali.

Minderről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb