Közélet

Robbanóanyag lehetett a Zágrábban lezuhant, Magyarország felett is átrepült drónon

A horvát sajtó szombaton jelentette, hogy megtalálták a Zágrábban lezuhant TU–141-es robotrepülő feketedobozát. A hatóságok ezenkívül azt is kiderítették, hogy a gépen robbanóanyag lehetett. Mindeközben Andrej Plenković kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország is felelősséggel tartozik az eset miatt, és azt mondta: a repülő akár Budapesten vagy a Paksi Atomerőműnél is lezuhanhatott volna.

A horvát Index szerint Vlado Kovačević ezredes, a horvát katonai rendőrség vezetője megerősítette, hogy a roncsok között szombat délután megtalálták a feketedobozt, amely részleges sérüléseket szenvedett a becsapódás után. Vlado Kovačević szerint a sérülések ellenére a feketedobozból újabb információkat tudhatnak meg a robotrepülőgép útjáról, azt viszont egyelőre nem tudták megállapítani, hogy kié lehetett a jármű, vagy mi lehetett a célja.

Vlado Kovačević azt is elmondta, hogy a dobozt a horvát hadsereg repülési szakértői és tudósok vizsgálják meg, és azt sem zárta ki, hogy ebbe a vizsgálatba más országokat is bevonnak. 

A HORVÁTH VÉDELMI MINISZTÉRIUM TISZTVISELŐJE SZERINT NEM VOLT ROBBANÓANYAG

Szombaton késő este a horvát védelmi minisztérium egyik tisztviselője cáfolta a katonai rendőrség ezredesének a kijelentését, miszerint robbanóanyag is volt a gépen. Ivica Grebenar szerint ha lett volna robbanóanyag a gépen akkor az a becsapódáskor fel is robbant volna.

A HORVÁTH MINISZTERELNÖK SZERINT MAGYARORSZÁG IS FELELŐS

Szombaton Andrej Plenković horvát miniszterelnök is ellátogatott az incidens helyszínére (amikor a baleset történt, akkor a kormányfő a versailles-i uniós csúcson volt). „Franciaországban, egy találkozó közepén értesültem az incidensről, minden nagyon gyorsan történt” – mondta a Jutarnji List szerint Plenković a szombati látogatása utáni sajtótájékoztatón, majd azzal folytatta: biztos abban, hogy a gépet Ukrajnából indították, de azt még nem tudják, hogy ki tette ezt. 

Andrej Plenković ezután Magyarország felelősségéről is beszélt a sajtótájékoztatón.

“A magyaroknak felelniük kell arra kérdésre, hogy ez a repülőgép hogyan lehetett 40 percig a levegőben úgy, hogy senki sem reagált. Ez a robotrepülő akár a paksi atomerőműbe is becsapódhatott volna”

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a NATO is már csak megkésve, akkor reagált az eseményekre, amikor azt felkapta a sajtó.

A horvát kormányfő ezenkívül azt mondta: nem tartja kizártnak, hogy a magyar légtérbe más, Ukrajnából érkező drónok is behatolhattak, de erről ő nem tud többet mondani. Azt viszont elmondta: úgy tudja, hogy a magyar miniszterelnök is értetlenül áll a történtek előtt. Az index.hr szerint a kormányfő azzal folytatta: elsősorban Magyarország feladata lesz az incidens kivizsgálása, mivel a jármű sokkal több ideig volt az ország felett, mint náluk. „Ez az ő problémájuk, erről én nem tudok beszélni”

MIT MOND AZ ESETRŐL A MAGYAR HONVÉDSÉG?

A Honvédelmi Minisztérium a minap közölte, hogy a járművet a honvédség már Ukrajna területén is érzékelte, és a Magyarországra történő belépéstől kezdve mindvégig nyomon követték, és ellenőrzés alatt tartották a robotrepülőt.  A honvédség azt is közölte, hogy a Grippeneknek akkor kell közbeavatkozniuk az ilyen esetekben, ha a légsértőeszköz fegyverszállításra is alkalmas.

A minisztérium végezetül azt is hangsúlyozta: ukrán háborús konfliktus miatt most különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljék az ilyen történéseket. Magyarország célja továbbra is az, hogy kimaradjon a háborúból.

A NATO mindeközben közölte, hogy követték a jármű útvonalát, az egyik tisztviselő pedig elmondta, hogy a nemzetközi szervezet lég- és rakétavédelmi rendszere lekövette a robotrepülő útvonalát a levegőben.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb