KözéletVideo365

Megtartották a Klauzál téri tüntetést, Botka László kint volt, NOÁR nem (helyszíni live videó a cikkben)

“Elkaptam ezt a szemétláda vírust, úgyhogy nem tudok ma Veletek ott lenni sem a Kossuth téren, sem Szegeden” – üzente Facebook oldalára feltöltött videójában Molnár Áron alias noÁr, az SZFE-tüntetéseken ismertté vált színész-zenész-influenszer, egyben politikai aktivista, aki ma délután a szegedi Klauzál téren, a sztrájkoló pedagógusokat támogatva megtartott demonstráción lépett volna fel. Helyette viszont ott volt Erdélyi Eszter, a PDSZ szegedi képviselője és Szajbély Mihály egyetemi tanár, az SZTE-BTK szenátora, aki többek között arról beszélt, hogy aki ma Magyarországon tanár, az elhivatottságból lett tanárrá.

150-200 EMBER GYŰLT ÖSSZE A KLAUZÁL TÉRRE

A tüntetést egyébként a VVL – Veritas Virtus Libertas egyetemi közösség szervezte, a téren összegyűlt tömeg – főleg a március 15-i, telt házas, ugyanitt tartott városi ünnepség után – nem volt túl masszív, első blikkre 150-200 főre tippeltünk. A színpadon előbb egy tanár szakos hallgató, Farkas Dániel, majd Erdélyi Eszter, gimnáziumi tanár, a PDSZ szegedi képviselője és Szajbély Mihály egyetemi tanár, az SZTE-BTK szenátora mondott beszédet.

“AZÉRT SZTRÁJKOLNAK, HOGY UTÁNUK IS LEGYENEK TANÁROK, AKIK TANÍTJÁK A GYEREKEKET”

A szenátor arról beszélt, hogy már negyven éve tanár, és ez idő alatt még nem látott olyat, hogy a pedagógusok az aktuális hatalom kedvencei lettek volna. “Mindig, minden fontosabb volt, mint a tanárok, hiszen ők úgy is vannak, úgy is tanítanak” – mondta. A közismert egyetemi tanár kifejtette, hogy azok, akik ma sztrájkolnak, nem pusztán a maguk tisztességes megélhetéséért, hanem a méltó munkakörülményekért sztrájkolnak, hanem a tanári pálya becsületéért.

“Azért sztrájkolnak, hogy utánuk is legyenek, akik tanítják a gyerekeket. Biztosan nehéz ezt megérteni. Aki ma Magyarországon tanár, az elhivatottságból lett azzá” – mondta Szajbély Mihály.

A sztrájkoló tanárok mellett tartott demonstráció beszédeit itt tudod visszanézni, Magyar Andor kollégánk kameráján keresztül:

BOTKA VOLT, NOÁR KEVÉSBÉ

“Álljatok ki közösen a szabad oktatásért, én lélekben veletek vagyok” – üzente szegedi híveinek Molnár Áron “noÁr”, aki Facebook oldalán üzente meg, hogy Covid-os lett, így sem a szegedi, sem a fővárosi eseményeken nem tud részt venni.

A közönség soraiban Szeged polgármestere, Botka László és a szokásos kísérete – többek között Szabó Sándor és Mihálik Edvin – is ott volt.

További, szerdai cikkeink a témában:

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb