Kikapcs

Szeged365 exkluzív: megtartják a 2022-es Szegedi Hídivásárt!

Parádés hírt tartogatott a péntek este, mint Mocselini Rudolftól, a szervező Ördögszekér Kft. tulajdonosától megtudtuk, véget értek a várossal folytatott megbeszélések, immár 100%, hogy megtartják a 2019. óta Csipkerózsika-álmát alvó XX. Szegedi Hídivásárt, amely 2022. május 21-én és 22-én a Belvárosi hídon és a megújult Oskola utcában várja majd a kézműves portékák szerelmeseit.

Újraindul a szegedi (fesztivál) élet, a hosszú hétvégén visszatért a Toros Pálinkafesztivál, az előző hetekben pedig bejelentették a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál és a Szegedi Borfesztivál re-bootját is. Az utóbbit az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Városkép és Piac Kft. rendezi, azonban a vele együtt megtartott Szegedi Hídivásár az indulása óta magánkézben van, a visszatérés pedig egészen a mai napig kérdéses volt. Mint Mocselini Rudolftól, a szervező Ördögszekér Kft. tulajdonosától megtudtuk, a tavalyi nézeteltéréseket követően asztalhoz ültek a Szeged Napja Ünnepségsorozatot szervező önkormányzati céggel, a megbeszélés happy end-del végződött,

vagyis 2022. május 21-én és 22-én, a szegedi Belvárosi hídon ismét megtartják az ország legnagyobb kézműves seregszemléjét.

A főszervező a fenti podcast-interjúnkban többek között arról beszélt,

  • Anno 1999-ben jött az ötlet, hogy Szeged Napjára “ponte veccio”-t szervezzenek, 2020-ban lett volna a huszadik alkalom, ennek tett keresztbe a koronavírus-járvány. Utoljára, 2019-ben több, mint 200 kézműves mutatta meg magát a Belvárosi hídon.
  • Még nagyon friss a megállapodás, viszont már elindult a szervezés, szépen jönnek is a kiállítói jelentkezések.
  • Azt egyelőre nem lehet tudni, az elmúlt két év mekkora károkat okozott a kézműves társadalomban, ami biztos, hogy rengetegen adták fel a mesterségüket a Covid miatt és kerestek más jellegű munkát.
  • Bár tavaly voltak konfliktusai a város illetékeseivel, csakis előre tekint(enek), egy közös cél lebeg a szemük előtt, a rendezvénysorozat sikere.

A nagyobb szegedi rendezvények – a SZIN és a Deja Vu kivételével – a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta sorban maradtak el, azonban az idei év egy nagyon pozitív fordulatot hozott, többek között a Szegedi Borfesztivál és a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál megszervezése is zöld utat kapott:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb