Közélet

Békeidőben nincs sorkatonaság, de veszély esetén más a helyzet: mutatjuk, kiket hívhat(ná)nak be Szegeden

A jelenleg a szomszédban dúló háború kapcsán bizonyára sokakban merült fel a kérdés Szegeden is, hogy milyen haderőt tudna megmozgatni a magyar honvédség egy esetleges támadás során, valamint hogy milyen szabályok vannak érvényben rendkívüli helyzet idején a sorkatonaság tekintetében. Ebből készített gyűjtést az ÚjSzó.

Eszerint, a hadkötelezettség újbóli bevezetésére akkor kerülhetne sor, ha külső fegyveres támadás veszélye állna fenn, vagy be is következik, esetleg szövetségi kötelezettség teljesítése miatt. Ennek előfeltétele a rendkívüli állapot bevezetése, esetleg az Országgyűlés külön döntése alapján kihirdetett megelőző védelmi helyzet. Ekkor Magyarország területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiakat katonai szolgálati kötelezettség terheli.

KIKET HÍVHATNAK BE, ÉS KIKET NEM? MUTATJUK!

A potenciális hadkötelezettek kora a 18. életévét betöltöttektől az 50 évesekig tart. A felső korhatár 2018 őszéig 40 év volt. A jogszabály 10 évvel történő kiterjesztése nagyjából 850 ezer emberrel növelte meg a behívhatók számát. A szolgálati kötelezettség keretében a hadköteles kifejezetten fegyveres katonai szolgálatot teljesít. A honvédelmi törvény emellett lehetőséget biztosít egyes, meghatározott esetekben, külön engedély alapján a fegyver nélküli katonai szolgálatra is. Külön lista van arról is, hogy kiket nem hívhatnak be: akiket alkalmatlannak minősítettek, a három vagy több gyermeket nevelők, és azok akiknek házastársa katonai szolgálatot teljesít.

Az a hadköteles, aki katonai bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A békeidőszaki sorkatonaságot 2004-ben szüntették meg, de a békétől eltérő veszélyeztetettség időszakára továbbra is fenntartja e kötelezettség bevezetésének lehetőségét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb