Közélet

Koronavírus: létezik. Ausztriában újra kötelező lesz a maszk, nálunk 5839 az új fertőzött, elhunyt 134 beteg

Nem attól kell tartanunk, hogy Kínában berobbant a járvány, sokkal inkább attól, hogy Európában is emelkednek a számok – nyilatkozta Fülöp Tímea kolléganőnknek Dr. Duda Ernő szegedi virológus, a megállapításával párhuzamosan pedig már jött is a hír a “sógoroktól”: zárt térben ismét kötelező lesz az FPP2 minőségű maszk viselése Ausztriában a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása miatt. Magyarországon (és Szeged környékén) továbbra is alacsonyak a számok, három nap alatt mindössze 5839 új fertőzöttet azonosítottak.

A hétvége adatait közöljük:

  • A beoltottak száma 6 400 547 fő, közülük 6 183 247 fő a második, 3 834 724 fő a harmadik, 242 651 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt három napban 5839 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 829 928 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Csongrád-Csanád megyében eddig
  • Elhunyt 134 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 095 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 681 268 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 103 565 főre csökkent.
  • 2061 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk, ezért kormány kivezette a járványügyi korlátozásokat és megszűnt a maszkviselési kötelezettség.
  • A regisztráció és az időpontfoglaló folyamatosan nyitva van az oltáshoz, csütörtöktől-szombatig pedig újabb oltási akció lesz.

DUDA ERNŐ SZERINT NEM KÍNÁTÓL KELL TARTANUNK

Duda Ernő véleménye szerint elsősorban nekünk nem a kínai járvány miatt kell tartanunk, hanem sokkal inkább attól, hogy Európában is emelkednek a fertőzöttek számai. Bár, ahogy hozzátette a professzor, nem olyan drasztikus ez a növekedés. Mint a Szeged365.hu-nak nyilatkozta, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet számunkra, hogy az orosz-ukrán háború következtében százezrével érkeznek hozzánk olyan menekültek, egy jóval kisebb átoltottsággal rendelkező országból. Ezzel a helyzettel kell nagyon óvatosan, elővigyázatosan bánni ahhoz, hogy Magyarországon ne robbanjon be újra a járvány.

EKÖZBEN AUSZTRIÁBAN: FFP2 IS BACK

A jövő hét közepétől zárt térben ismét kötelező lesz az FPP2 minőségű maszk viselése Ausztriában a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása miatt – jelentette be Johannes Rauch egészségügyi miniszter két napja Bécsben. A fertőzöttekre ismét karanténszabályok vonatkoznak majd, elsősorban a kórházakban és az idősotthonokban. A tárcavezető azzal érvelt, hogy az új intézkedések révén megelőzhető az egészségügyi intézmények túlterhelése.

Ausztriában a SARS–CoV-2 nevű vírus igazoltan 3 335 900 embert fertőzött meg, és 15 320-an haltak meg a vírus okozta Covid–19 betegség következtében a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek esti összesítése szerint. A lakosság 74,16 százaléka kapta meg a teljes oltási sort – számolt be az MTI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb