Közélet

Biden szerint jöhetnek a biológiai vagy vegyi fegyverek, légiriadó Kárpátalján – ez történt, amíg Szeged aludt

Légiriadóra ébredt Kárpátalja, közben vadakat mondott Joe Biden. Érkezik kedd reggeli összefoglalónk, avagy ez történt, amíg a szegediek aludtak. Egy szomorú adatsorral kezdünk,

  • az ENSZ szerint Ukrajnában eddig 925 civil áldozata van a háborúnak,
  • közülük legalább 75 gyerek meghalt,
  • és 99 megsebesült.

LÉGIRIADÓ VOLT KÁRPÁTALJÁN

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás 2022. március 22-én, 6 óra 55 perctől (kelet-európai idő) légiriadót rendelt el a megye teljes területére, több városban is megszólaltak a légiszirénák, jeleztek a mobil applikációk. Arra szólítják fel a lakosságot, hogy vonuljanak az óvóhelyekre – írja a Kárpáti Igaz Szó.

VIDEÓN, AHOGY A VÁKUUMBOMBÁK PUSZTÍTANAK

Felvétel jelentek meg termobarikus rakétákról, más néven vákuumbombákról, amely eredetét a BBC is hitelesítette. A videón az látható, amint a rakétákat egy orosz gyártmányú TOS-1A többszörös rakétavetőről lövik ki.

JOE BIDEN: BIOLÓGIAI VAGY VEGYI FEGYVEREK BEVETÉSÉT FONTOLGATJA OROSZORSZÁG

Joe Biden amerikai elnök egy üzleti kerekasztal-rendezvényen azt mondta, úgy véli, hogy Oroszország vegyi vagy biológiai fegyver bevetését fontolgatja – idézte az Origo. Szerinte erre utalnak azok a hamis orosz utalások, ami szerint Ukrajna rendelkezik ilyen eszközökkel.

Március elején Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztette az orosz Biztonsági Tanács titkárát, hogy következményei lesznek, ha Moszkva vegyi vagy biológiai fegyvereket telepít Ukrajnában.

UKRÁNOK: FEHÉRFOSZFORT HASZNÁLNAK AZ OROSZOK

Az orosz megszállók továbbra is foszfátlőszert használnak Ukrajnában, most Kramatorszkból jelentettek ilyen esetet – jelentette az Unian ukrán hírügynökség. A fehérfoszfor lőszerek a közvetlen sérüléseken kívül égési sérüléseket is okozhatnak, de az így keletkezett gőz belélegzése is nagy károkat tehet a szervezetben. A fehérfoszfort tartalmazó fegyvereket nemzetközi egyezmények tiltják a lakott területen vagy annak közelében lévő katonai célok ellen.

ELZÁRTÁK AZ AZOVI-TENGERT AZ OROSZOK

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az orosz csapatok „szárazföldi folyosót” foglaltak el a Krím-félszigettel, elzárva Ukrajna hozzáférését az Azovi-tengerhez, ugyanakkor erősítés nélkül nem tudnak tovább haladni, ezért megakadtak. Az állítják, a hétfői harcokban körülbelül 300 orosz katona halt meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb