Kikapcs

Breaking: megvan a szegedi Hőlégballon-világbajnokság pontos dátuma, és az idei évi rendezvények listája

Szeged nyerte el a XXV. FAI Hőlégballon-világbajnokság (25th FAI World Hot Air Balloon Championship) rendezési jogát, ami tervezetten 2024. szeptember 8-14. között lesz – olvasható a szervezők szerdai sajtóközleményében.

Mint írják, a FAI (Fédération Aéronautique Internationale) CIA (FAI ballon szakág) a hétvégén tartotta éves közgyűlését Rómában. A napirendi pontok mellett a számunkra legfontosabb kérdés a 2024-es világbajnokság helyszínéről szóló döntés volt, melyre Szeged mellett Mallorca pályázott. A végső szavazáson a Plenáris ülésen városunkat támogatta a küldöttek többsége. 

120 VERSENYZŐ JÖN SZEGEDRE

A döntés értelmében 115+5 versenyző vehet részt a versenyen. A plusz 5 induló az előző világbajnokság – amit idén szeptemberben fognak megrendezni Muraszombaton, Szlovéniában -, dobogósaiból és női, illetve az ifjúsági világbajnokból áll össze. Ezzel az eddigi legnagyobb létszámú világbajnokság szervezésére nyílt lehetőség a Szegeden.

AZ IDEI ÉVRE IS JUT BŐVEN PROGRAM

A sajtóközleményből az is kiderült, hogy bár mindenki izgatottan várja 2024-et, addig sem lesz üres Szeged légtere, ebben az évben is több nemzetközi sportesemény helyszíne lesz a Szegedi Regionális repülőtér:

  • a megszokott rendezvényeken túl Szegeden szervezik júliusban a vitorlázórepülők 67. Nemzeti Bajnokságát,
  • majd röviddel azt követően a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség szervezésében a korábban Matkópusztára tervezett 37. FAI Vitorlázórepülő Világbajnokságban lehet gyönyörködni.

A nyár végére is akad még látnivaló a repülőtéren, hiszen jön a Vitorlázórepülő modellező F5J Világkupa, majd rögtön azután a FAI F5J Vitorlázórepülő modellező világbajnokság. Szeptemberben a megszokottak szerint pedig jön a SZIA Szeged International Airshow és a CE Cup, vagyis a hőlégballon Közép-Európa Kupa.

2021-BEN MÉG HŐLÉGBALLON EB-T RENDEZETT SZEGED, 2024-TŐL MÁR VB-T FOG

2021-ben először rendezett Szeged Európa-Bajnokságot a hőlégballonosok szerelmeseinek, ami a fent említett csodás hír alapján irtó jóra sikeredett. Ekkor 24 nemzet versenyzői látogattak el városunkba. David Bareford versenyigazgató akkor így szólt: “Köszönöm Szeged ezt a csodálatos 7 napot, egy örök emlék marad az a szeretet, amit tőletek kaptunk.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb