Közélet

A következő 15 napban minden eldőlhet Ukrajnában, Orbán és Szíjjártó már a NATO-csúcson van

Izgalmas órák jönnek, Orbán Viktor miniszterelnök és Szíjjártó Péter már a NATO-csúcson vannak, mint a külügyminiszter értékelte, a légtérzár Ukrajna fölött légi, a „békefenntartók” telepítése Ukrajnába pedig szárazföldi háborúhoz vezetne a NATO és Oroszország között, és a legfontosabb, hogy ezt elkerüljük. Közben Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája szerint a következő 15 napban el fog dőlni a háború sorsa. Napközbeni Szeged365 villámösszefoglaló, szegedieknek.

A KÖVETKEZŐ 15 NAPBAN EL FOG DŐLNI A HÁBORÚ SORSA

Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája szerint az orosz kormánynak egyelőre nem áll érdekében tárgyalni az ukrajnai tűzszünetről, mivel a hadserege nem érte még el katonai céljait – írja a The Guardian. “Jelenleg Oroszország nem akar leülni és tárgyalni semmiről: amit akar, az a terepfoglalás. Körül akarja keríteni a partvidéket a moldovai határig, és el akarja szigetelni Ukrajnát a tengertől. Csak akkor akar komolyan tárgyalni, ha már biztosította az erőpozícióját” – vélte a diplomata, aki azt jósolta,

a következő 15 napban el fog dőlni a háború sorsa.

ORBÁN VIKTOR ÉS SZÍJJÁRTÓ PÉTER MÁR A NATO-CSÚCSON VAN

Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk, a következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk – jelentette ki Orbán Viktor szerdán az MTI-hez eljuttatott videóüzenetében. A miniszterelnök szerint:

  • meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba,
  • nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal,
  • meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot.

A kormányfő kitért arra: már csak 11 nap van hátra a parlamenti választásokig, amely mindannyiunk számára nemcsak fontos, hanem sorsdöntő jelentőségű. Meg kell védeni mindazt, amit az elmúlt 12 évben Magyarországnak sikerült megvalósítania. Ilyenkor minden idegszállal és másodperccel a választásokra kell összpontosítani, de most mégis két napra Brüsszelbe kell menni, mert NATO és európai uniós csúcs lesz és olyan javaslatok vannak az asztalon, amelyekkel szemben Magyarország érdekeit meg kell védeni – mondta. Kampány ide-kampány oda, a következő két napban Brüsszelben kell helyt állnunk – jelentette ki a miniszterelnök.

Közben a külügyminiszter is megérkezett Brüsszelbe. “Megérkeztünk a NATO-csúcsra. A mai nap célkitűzése: a NATO álláspontja maradjon érvényben” – írta közösségi média oldalán. Szijjártó Péter úgy értékelt, az elmúlt időszakban több veszélyes javaslat is elhangzott, továbbá azt írta, hogy a légtérzár Ukrajna fölött légi, a „békefenntartók” telepítése Ukrajnába pedig szárazföldi háborúhoz vezetne a NATO és Oroszország között, és a legfontosabb, hogy ezt elkerüljük.

A legfontosabb reggeli történéseket az alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Forrás: MTI, Guardian, Index

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: special info
'Fel a tetejéhez' gomb