Szegedi Arcok

Szegediek a világ körül: ismerd meg a szegedi kung-fu anyukát, aki a világ legjobb mestereitől tanulta el a “nők fegyvereként” is ismert harcművészeti stílust

Gyermekként a Bruce Lee filmek hatására kezdett el kung-fuzni. Tizenhét évesen már megalapította saját iskoláját, az évek alatt kilenc nyelvvizsgát szerzett és bejárta a fél világot, Európától kezdve, Amerikán át, egészen Ázsiáig, hogy elmélyedhessen a neves kungfu oktatók tanaiban. Ő Kovács Eszter, kung-fu oktató, a Szegedi Wu De Iskola vezetője. Cikkünkben a vele készített tavalyi interjúnkat elevenítjük fel.

Eszter háromgyerekes anyukaként kung-fu iskolájában közösen oktat baleseti sebész, ortopéd és sportorvos férjével. Több mint 300 kung-fu stílus létezik, ezek közül Eszter a Wing Tsun kung-fu stílusban mélyedt el, teljesedett ki, melynek 1994 óta aktív gyakorlója.

A WING TSUN KUNG-FU LEGINKÁBB A “NŐK FEGYVERE

A Wing Tsun kung-fu különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, amelyet egy nő hozott létre, pontosabban egy Shaolin-harcos papnő, hogy megbosszulja a Shaolin kolostor felgyújtását. A stílus abban egyedülálló, és azért lehet leginkább a “nők fegyvere”, mert más stílusokkal szemben nem a fizikai erőre épül, hanem a technikák kidolgozásánál a papnő az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, és a könnyedségre helyezte a hangsúlyt.

ESZTER MÁR A VILÁG SZÁMOS KUNG-FU ISKOLÁJÁBAN MEGFORDULT

Eszter elmondta számunkra, utazásai során főként a tanítási technikák elsajátítását tűzte ki céljául. Útjainak köszönhetően bepillantást nyerhetett az olasz, spanyol, francia, és a holland kungfu iskolák életébe, de részt vett osztrák, német, és lengyel iskolák edzésein is.

“Az egyik ilyen meghatározó élményem volt, amikor Angliában Sifu Shaun Rawcliffe mesterrel nyílt lehetőségem találkozni, de nagy benyomást tett rám az is, amikor Sifu Alex Richter mester iskolájában tanulhattam New Yorkban. Összesen hétszer jártam Kínában, ahol többek között Hong Kongban Sifu Kong Chi Keung mester iskolájába látogattam. Nagyon megfogott az ottani bensőséges hangulata az edzéseknek, például a mester a kínai szertartásoknak megfelelően teával kínálta meg az órákon a diákjait” – árulta el Eszter.

A VILÁG KUNG-FU ISKOLÁI EGY NAGY NEMZETKÖZI CSALÁDOT ALKOTNAK

A kung-fu oktató abba is beavatott minket, hogy a harcművészet sok olyan dologra is megtanítja az embert, amit a mindennapi életben is tud alkalmazni. Rendre és fegyelemre nevel, elsajátításával kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá válhat a művelője, nemzetiségtől, országtól függetlenül, ezért is alkothatnak a világ különböző kung -fu iskolái egy nagy nemzetközi családot, hiszen mindannyiukat egy közös cél vezérli, önmaguk jobb megismerése, és képességeik fejlesztése.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: more
'Fel a tetejéhez' gomb