Közélet

“Viktor, tudod mi történik most Mariupolban?” – Zelenszkij beszólt Orbánnak

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes után – aki azt nehezményezte, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába. – most Volodmir Zelenszkij állt bele a témába az Európai Tanácshoz intézett videós beszédében. Az ukrán elnök a szankciók bevezetésének támogatását és a katonák országon átengedését követelte tegnap este Orbán Viktortól, a kontra gyakorlatilag egyszerre érkezett meg a miniszterelnöktől és Szíjjártó Pétertől.

Az ukrán elnök beszédében az EU-s tagországokat sorolta, volt, akinek megköszönte a támogatást, másokat további kiállásra buzdított, nálunk pedig Grétsy professzor módjára megállt egy szóra:

“Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem.”

– mondta a színészből lett politikus. „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok” – fejtette ki Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy imádja Budapestet, már számtalanszor járt ott, majd hozzátette, hogy a magyaroknak is szörnyű dolgokon kellett keresztülmenni a történelem során. “Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren” – folytatta.

Ezt követően azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy továbbra is hezitál-e szankciókat bevezetni, átengedni katonákat az ország területén, valamint, hogy továbbra is kereskedik-e Oroszországgal. “Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy azonnal döntsetek” – zárta sorait.

ORBÁN VIKTOR: NEM KÜLDÜNK FEGYVEREKET, NEM ENGEDÜNK ÁT FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOKAT

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

A miniszterelnököt idézve elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  

  • Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól.
  • A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.
        

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök. Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

SZÍJJÁRTÓ PÉTER LESZÖGEZTE, KI KELL MARADNUNK A HÁBORÚBÓL

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát – kommentálta Szijjártó Péter péntek reggel a Facebook-oldalán az ukrán elnöknek az előző napi EU-csúcson Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

“Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén” – hangsúlyozta a tárcavezető, rámutatva: ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, “és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát”.

“Azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát” – folytatta bejegyzését Szijjártó Péter, hangsúlyozva: az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért a magyar kormány továbbra sem támogatja a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra.

“Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!” – szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb