Közélet

Koronavírus: Sanghaj lezárva, Rusvai hatodik hullámról beszélt, közben Szeged környékén csak 240 új esetet találtak

Befutottak a hétvége összesített számadatai, Csongrád-Csanád megyében 240, az országban pedig 5223 új esetet regisztráltak. Az alacsony számok mellé jutott egy nem túl bíztató Rusvai-nyilatkozat és egy egészen váratlan döntés is, a világ túlsó feléről: lezárták Sanghaj-t a vírus terjedése miatt.

HÉTVÉGI SZÁMOK: 240 ESET SZEGED KÖRNYÉKÉN, A 7 NAPOS ÁTLAG VISZONT EMELKEDÉST MUTAT

Bár továbbra is alacsonyak a hazai számok, a fertőzöttek 7 napos átlaga emelkedő tendenciát mutat:

  • március 16-án volt az idei legalacsonyabb a hét napos átlag, 1335 fertőzöttel,
  • a mostani ehhez képest emelkedőben van, 2181-nél jártunk tegnap.

A kormányzati tájékoztatási központ adatai, összesítve, a hétvégéről:

  • A beoltottak száma 6 401 980 fő, közülük 6 186 269 fő a második, 3 841 840 fő a harmadik, 256 021 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt három napban 5223 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 844 581 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 342 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 699 172 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 067 főre csökkent.
  • 1887 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 60-an vannak lélegeztetőgépen.

RUSVAI SZERINT FIX, HOGY LESZ HATODIK HULLÁM, A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY MIKOR

Rusvai Miklós visszatért, a közismert kutató a hétvégén a hatodik hullámról nyilatkozott. Mint mondta, nem okoz majd súlyos lefolyású betegséget és tüneteket a Covid, inkább nátha jellegű lesz, megszelídül a vírus. Kisebb ingadozások lehetnek, de – mint kifejtette – hasonló napi esetszámra számíthatunk legalább április végéig, május közepéig.

EKÖZBEN KÍNÁBAN: SANGHAJ LEZÁRVA

Sanghajt hétfőtől két szakaszban lezárják, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután az esetek száma a járvány kezdete óta a legmagasabbra emelkedett a kínai városban – közölték a helyi hatóságok vasárnap este.

A Portfolio cikke alapján a város keleti felében található lakónegyedeket zárták le öt napra, és megkezdték az ott lakók tesztelését. A város nyugati felét péntektől kezdve érintik majd hasonló intézkedések. Az ötnapos lezárás idejére az érintett területeken élők nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be. A kiszállításokat kontaktmentes módon oldják meg: a futárok nem léphetnek be a lakónegyedek területére, a címzetteknek a járványügyi dolgozók viszik el a lakás bejárati ajtajához az érkezett csomagot.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb