Közélet

Bombafenyegetés: újra Szeged közelében kísértek ki egy gépet a Gripenek hétfő este

Egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgépet ért bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora este – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. A Flightradar24 interaktív térképe szerint ismét Szeged mellett húztak el a griffmadarak, igaz, most inkább csak súrolták a város képzeletbeli légi határát.

A közlemény szerint a repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, ezért onnan visszafordították Belgrád felé. Emiatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását. A szerb felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar-szerb határig kísérték, ahol az elhagyta a magyar légteret – tájékoztatott a HM.

Ezt követően a  Gripenek a határmenti térségben maradtak és járőr feladatot hajtottak végre, majd a civil gép földet érését követően visszatértek a kecskeméti bázisra.

KORÁBBAN ÍRTUK: MÁRCIUS 15-ÉN ÉS 20-ÁN IS RIASZTANI KELLETT A KECSKEMÉTI GRIPENEKET

Lassan gyakrabban riasztják a kecskeméti légibázis Gripenjeit, mint ahányszor zenélni kezd a szegedi városháza tornya. Március 15-én egy Belgrád-Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A-319-es repülőgép miatt szálltak fel, a Flightradar24 szerint a gépek akkor pont Szeged felett kísérték ki az Airbus-t az országból. A következő riasztás öt nappal később, március 20-án jött, a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint akkor bombafenyegetés miatt kellett riasztani a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó gépeit egy Grúziából Lengyelországba tartó civil Airbus A-321-es miatt.

Korábbi cikkeink a témában:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb