Közélet

Példátlan előrelépés történhetett az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokon: Oroszország csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában

Véget ért az orosz-ukrán béketárgyalások keddi köre, és végre történt egy kis előrelépés, hiszen az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy alapvetően csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában –  ezt a tárca helyettes vezetője, Nikolaj Pankov jelentette ki a Portfolio szerint. A török külügyminiszter időközben úgy nyilatkozott, hogy az eddigi legjelentősebb előrelépés történhetett az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalásokon.

Az orosz és az ukrán delegáció Isztambulban folytatott egyeztetéseket egy tűzszüneti megállapodás tető alá hozása érdekében. Az eddigi kiszivárgott infók alapján az ukrán küldöttség nyitott lehet olyan nemzetközi biztonsági garanciákat biztosító rendszerre, amely nem tartalmazza a szeparatisták által ellenőrzött Krím és Donbasz területét. Az orosz védelmi minisztérium időközben jelezte, hogy „radikálisan csökkentik” a Kijev és Csernyihiv városa körül folytatott katonai tevékenységüket.

Emellett jelezték, hogy a mostani egyeztetések egy államfői szintű találkozónak is megágyazhatnak Ukrajna és Oroszország között.

BELÉPHET UKRAJNA AZ EURÓPAI UNIÓBA, DE A NATOBA NEM?

Oroszország már korábban is tompította háborús retorikáját. A Financial Times például bennfentes információkra hivatkozva írta, hogy Moszkva már nem akarja elérni Ukrajna „nácitalanítását” és azt megengedi Ukrajnának, hogy belépjen az Európai Unióba, ha a NATO-ba vagy más, katonai szövetségi rendszerbe nem lép be. A demilitarizálásra vonatkozó követeléseket szintén elengedhették az oroszok. A források azt állítják, hogy Ukrajna is hajlandó lemondani a NATO-tagságról, ha cserébe biztonsági garanciákban részesül és csatlakozhat az Európai Unióba. A fő ütközőpont továbbra a Krím és a Donbasz kérdése, melyben egyik fél sem hajlott eddig a kompromisszumra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb