Közélet

Nyugdíjemelést lengettek be: az infláció miatt már júniusban lépne a kormány

Amennyiben az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít – ezt nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumának a pénzügyminiszter helyettese.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Tállai András államtitkár kiemelte: a kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik be.

MINDEN ÉV ELEJÉN AZ INFLÁCIÓ TERVEZETT MÉRTÉKÉVEL NÖVELIK A NYUGDÍJAKAT

A miniszterhelyettes mindehhez némi magyarázatot is fűzött. Mint mondta, a kormány korábban arra tett ígéretet, hogy garantálja az idősek ellátásának értékállóságát. Ezt szem előtt tartva minden év elején az infláció tervezett mértékével növelik a nyugdíjakat. Az idei esztendő kivételt volt, januárban nagyobb arányú, öt százalékos emelés lépett életbe. “A mostani világpiaci viszonyok alakulása nyomán ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a pénzromlás üteme nyárra ennél nagyobb lesz” – mondta az államtitkár, majd megjegyezte: a nyugdíjtörvény arra kötelezi a kormányt, hogy ha az infláció az év végén magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: this
'Fel a tetejéhez' gomb