Közélet

Egy éjszaka alatt 29 plakátot fújtak le – nemi szerveket rajzoltak Farkas Sándor hirdetéseire Szegváron

Egy éjszaka alatt 29 plakátját rongálták meg a fideszes Farkas Sándor képviselőjelöltnek Szegváron – írja a Magyar Narancs, amely arról ír, Csongrád-Csanád megye más részein is megy a plakát-rongálósdi: Makón az állatorvos kapott rajta egy férfit, aki harapófogóval szedte le a Márki-Zay-plakátot a lámpaoszlopról.

Fekete festékkel fújták le az arcát, az óvoda és a templom közelében lévő hirdetésekre férfi nemi szervet is festettek. A 4400 lelkes nagyközség Csongrád-Csanád megye 3. számú választókerületéhez tartozik, huszonegy másik településsel, köztük négy várossal, Csongráddal, Szentessel, Kistelekkel, Sándorfalvával – ez több mint 81 ezer szavazó. A 68 éves öntözéses-meliorációs üzemmérnök, mezőgazdasági mérnök Farkas 1998 óta képviselője a Fidesznek, nem tartozik a konfrontatív politikusok közé, inkább szakmai kérdésekben nyilvánul meg.

A 29 plakát megrongálását nem is hirtelen indulat szülhette; létra kellett hozzá és helyismeret.

A rongáló nem bántotta azokat a hirdetéseket, amelyekre ráláthatnak a térfigyelő kamerák, viszont a független polgármester utcájában, és Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyik munkatársának utcájában is befeketítette Farkas Sándort. A Szegvár Online két hete számolt be hasonló esetről, mint írják, már akkor is megrongálták Farkas Sándor plakátjait. Az ügyben feljelentés is történt, a Szentesi Rendőrkapitányság nyomoz az ügyben.

Mint a Magyar Narancs beszámolt róla, Makón is történt hasonló, sőt, ott konkrétan az in flagranti is megvolt: a helyi állatorvos kapott rajta egy férfit, aki harapófogóval szedett le egy Márki-Zay-plakátot a lámpaoszlopról.

“Védjük meg a gyerekeket! Április 3-án szavazzunk nemmel” – hirdetik az áprilisi országgyűlési választással egy időben megtartandó gyermekvédelmi népszavazást a kormány óriásplakátjai, melyeknek anyuka-kislány párosa Szegeden is rengeteg helyen néz kérlelően az autósokra. Az Izabella híd előtti részen, a SZVSE pálya előtti betonkerítésre kirakott billboard-okon azonban valaki még március elején átfirkálta a szöveget, így azóta

  • a “Védjük meg a gyerekeket Putyintól!”
  • a “Védjük meg a gyerekeket a propagandától!”
  • és a “Védjük meg a gyerekeket a ruszkikól” vírít a Plaza-val szemben. 

NEM ÉRI MEG: HA A PLAKÁTRONGÁLÁSSAL OKOZOTT KÁR MEGHALADJA AZ 50 EZER FORINTOT, BŰNCSELEKMÉNYNEK SZÁMÍT

Bármennyire is kreatív mókának tűnik a kormányzati vagy ellenzéki plakátok kipingálása (speciel nem az), nem árt tisztában lenni a következményekkel. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint plakátrongálás esetén,

  • ha ötvenezer forint alatti a megrongált tárgy értéke, rongálás szabálysértéséért vonhatnak felelősségre,
  • ha viszont a kár meghaladja az ötvenezer forintot, bűncselekménynek minősíthetik, és büntetőeljárás indulhat ellened. 

Mivel az egyes rongálási cselekményekkel okozott kár értéke összeadódhat, ha több plakátból jön össze az ötvenezer forintnyi kár, akkor is bűncselekményért vonhatnak felelősségre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb