Közélet

Sugárfertőzött katonák Csernobilnál, tűzszünet Mariupolban, 2.5 millió menekült gyerek – ez történt, amíg Szeged aludt

Újabb béketárgyalás, újabb tűzszünet, aggasztó menekültszámok az Uniceftől. Érkezik a csütörtök reggeli összefoglalónk, avagy, ez történt a fronton, amíg Szeged aludt.

SZANKCIÓK IDE VAGY ODA, A RUBEL KÖSZÖNI, JÓL VAN

A háború előtti szintre erősödött a rubel, emögött többek között a 20 százalékos alapkamat-emelés, a kínai és indiai olajfelvásárlások állnak, illetve hogy Oroszország korábban bejelentette, hogy a barátságtalan országoktól ezentúl rubelben kéri a földgáz árát.

PÉNTEKEN JÖN AZ ÚJABB BÉKETÁRGYALÁS

Április 1-jén folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint szerint egyelőre semmilyen konkrét eredmény nem született – írta a Telex. A két fél legutóbb kedden ült egymással tárgyalóasztalhoz, ám Isztambulban sem sikerült dűlőre jutni, fontos döntéseket hozni, igaz, legalább abban történt előrelépés, hogy az orosz védelmi minisztérium bejelentette: jelentősen visszafogják a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv körül.

UNICEF: A MENEKÜLTEK FELE MÁR GYEREK

Az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az ukrajnai háború elől menekülők felét már gyerekek teszik ki, és további 2,5 millió gyermek kényszerült lakóhelye elhagyására az országon belül – számolt be az Independent. Az ENSZ adatai szerint összesen már több, mint négymillióan menekültek el Ukrajnából.

TŰZSZÜNET JÖN MARIUPOLBAN

Oroszország védelmi minisztériuma bejelentette, hogy tűzszünetet tart Mariupolban, hogy a lakosok elhagyhassák az ostromlott várost – számolt be a Sky News. A minisztérium közölte azt is, hogy egy új humanitárius folyosót nyitnak meg csütörtök délelőtt Bergyanszk kikötőjén keresztül Zaporizzsja felé, ahol az ENSZ és a Vöröskereszt is segíti majd az evakuációs műveletet. A múlt héten a város polgármestere, Vadim Boicsenko becslése szerint 160 ezer ember rekedt a kikötővárosban fűtés nélkül.

SUGÁRFERTŐZÖTT OROSZ KATONÁKAT VITTEK KI CSERNOBILBÓL

Az Ukrajina Online Telegram oldalán belarusz forrásokra hivatkozva azt írják, hogy sugárfertőzött orosz katonákat szállítottak kezelésre a Belaruszban lévő Homel városába – idézte a lapot az Index. A katonák állítólag a Csernobiltól nyugatra található Vörös-erdőben ásták be magukat, amely a csernobili zóna egyik leginkább radioaktív részének számít. Az erdőben emiatt még mindig nem tanácsos huzamosabb ideig tartózkodni, különösen nem a megfelelő védőfelszerelés nélkül, márpedig a katonák ilyet nem kaptak. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb