BlogKikapcs

Szeged365 Cinema: Morbius, avagy a legrosszabb vámpíros mozi, evör

Elugrottunk megnézni a legújabb Pókember spin-off filmet, a nacho-s jó volt, a többi összetevő viszont 108 perc katasztrófaturizmussal ért fel a szegedi Plaza-moziban. A szebb napokat is látott Jared Leto által eljátszott Morbius csúnyán elhasal, mint szuperhős-film, de legalább vámpíros mozinak is pocsék volt. A végére mindössze három kérdésünk maradt:

  • miért?
  • miért?
  • …és miért?

MI EZ?

Pókember spin-off, amelyben a Tom Hardy alakított Venom után egy újabb ellenfelét ismerhetjük meg a kedvenc hálószövőnknek. Kicsit vámpíros, kicsit képregényes, kicsit ijesztős (na jó, van benne 1 db jump scare, az is béna), de összességében egy nagy kalap khm, szóval, na, az.

  • Főszereplő: Jared Leto
  • Rendező: Daniel Espinosa
  • amerikai akció-horror, sci-fi, 108 perc, 2022

KIKNEK AJÁNLJUK?

Szegedi szado-mazo faneknek, akik elhagyták a f@szkorbácsukat. Komolyra fordítva a szót, nehéz megmondani, kiknek készült és egyáltalán kiknek jöhet be a film. Ha a Penge tetszett, akkor talán ez is… áááh, nem, ez akkor sem fog.

A SZTORI

“A Marvel-képregény egyik sötét hőse, Morbius, Pókember egyik régi ellenfele rémisztő története egy látványos, nagy költségvetésű filmben kel új életre, és az egykori Joker, Jared Leto játssza!” – szól a filmet népszerűsítő, forgalmazói promo szöveg, amelyből mindössze a nagy költségvetés és Jared Leto valósult meg. A sztori szerint Michael Morbius halálos beteg. A ritka, de végzetes kórban szenvedő tudósnak (Jared Leto) talán azelőtt jár le az ideje, hogy rátalálhatna a gyógymódra – amely nemcsak az ő, hanem sok ezer sorstársa életét menthetné meg. Ezért nem akar meghalni, de az életet sem választja. Amikor egy különleges, ősi technika nyomára jut, nem hátrál meg, felkutatja, és az örök életet választja. Minden panasza elmúlik, erős lesz, gyors, éles hallású, eszes… és vérre szomjazik.

CSAK ENNYI BAJUNK VOLT VELE

A film egy visszaemlékezéssel indul, a Leto alakította Morbius gyermekkorába, a helyszín Görögország. Itt annyit tudunk meg róla, hogy nagyon beteg és láthatjuk kibontakozó barátságát a sztori szempontjából később fontos Milo nevű szobatársával. A film hangulata, karakterei eddig rendben is voltak, az apró baki csupán az, hogy innentől kezdve úgy szétesett, mint a nap sugarai a Kárász utcára feldobott pár magányos napvitorlán. Jared Leto nem rossz színész (sőt), de olyan a filmben, mintha Gordon Ramsay-nek romlott csirkemellből és három hete fonnyadt zöldségekből kellene összedobnia valami Michelin-csillagosat: a környezetében semmi sem működik, puruttya a forgatókönyv, ostobák a szereplők és ami a költségvetés tükrében a legmeglepőbb, még a vizuális effektek is olyan gagyinak hatnak, mintha valami 90-es évekbeli sci-fit néznénk.

Fura leírni, de a legnagyobb bajunk az volt vele, hogy Pókember egyik legsötétebb főgonosza mellé hiányzott Pókember. Amennyire működni tudott a pók-verzum első spin-offja, a Tom Hardy – féle Venom első része (a másodikat inkább hagyjuk) a hálószövő nélkül, annyira üres és céltalan a Morbius.

Lehetne reklamálni azért, hogy hékás, ez egy vámpírfilm, hol van a para és a vér, de ezeket valahogy nem várja el az ember egy Marvel-mozitól. A legnagyobb probléma az egésszel az, hogy közel két óra nacho-s majszolás után ott ül az ember a moziban és azt kérdezi magától: miért cs@sztem el erre akár egy percet is? A kérdésre nincs válasz.

Egyébként, ha már vámpíros film, meg gagyizás, a Penge remake-jét nem csinálná meg végre valaki Hollywoodban? Na? Srácok?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb