Közélet

Putyin szóvivője: a következő napokban véget érhet a háború

A “következő napokban” véget érhet a háború – nyilatkozta Dmitrij Peszkov a Sky News-nak, mint magyarázta, vagy azért, mert elérik a célokat, vagy azért, mert béke születik. Putyin szóvivője elismerte, hogy jelentősek a veszteségeik és ezt tragédiának nevezte, viszont azt állította, a háború kezdete óta egyszer sem támadtak polgári célpontokat, az erről szóló videók szerinte hamisak.

Dimitrij Peszkov a Skynews-nak adott interjúban azt mondta, hogy Oroszország Ukrajnával vívott háborújának kezdete óta az orosz csapatok “soha nem lőttek polgári objektumokra”. A mariupoli szülészeti klinika elleni támadásról és a bucsai mészárlásról szóló videókról azt mondta, azok hamisítványok.

„A hamisítások és hazugságok korszakát éljük. A bucsai helyzet az, hogy a jelenetek kitaláltak és hamisak, az utcán heverő holttesteket ábrázoló képek merész hamisítványok” – mondta.

Dmitrij Peszkov tagadta, hogy az orosz csapatok háborús bűnt követtek volna el Ukrajna megszállása során, s leszögezte, hogy nem működnek együtt a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) a vizsgálatokban.

Peszkov határozott igennel válaszolt arra kérdésre, hogy a háborút tárgyalásos úton le lehet-e zárni, hozzátéve: ez erőteljesen függ attól is, hogy az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb