Mindenmás

Két halálos vonatbaleset négy napon belül – mégis mi a frász történik mostanában?

Alig három nappal a hétfői vonatbaleset után csütörtökön hajnalban ismét autó ütközött vonattal, az eset halálos áldozatot is követelt. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján nehéz eldönteni, mi történt pontosan, de emberi hiba vagy akár szándékosság is okozhatta a tragédiát – fejtegeti cikkében a totalcar.hu.

A helyszín a sárvári vasútállomástól alig 700 méterre lévő útátjáró volt, a vonalon épp egy tehervonat hajtott az állomás felé. A vasúti pálya itt, az Ipartelep utcánál kettéválik, az 50 méteres útszakaszon így két vasúti átjáró is követi egymást. Az egyik vonal az állomás felé vezet, a másik a Műtrágya-üzem telephelyére kanyarodik, tehát valószínűleg ritkábban jár rajta szerelvény. Akármelyik irányból érkezik is az autós, a Szombathely felőli egyenes vasúti pályát nagyjából 150 méterig be tudja látni, igaz, kisebb bokrok, illetve egy fás rész zavarhatja a rálátást.

Az átjáróval kapcsolatban egymásnak ellentmondó információkat olvasni, a legtöbb hírportál azt írja, hogy a fénysorompó és a félsorompó is hibátlanul működött, tilosat jelzett, ám a Nyugat.hu cikkében már az szerepel, hogy ennél az útátjárónál csak fénysorompó van, félsorompó – fizikai akadály – nincs.

Nehezíthette az átkelést, hogy az eset bőven napfelkelte előtt, nem sokkal négy óra után történt, emellett enyhe emelkedőn is vezet az út. Utóbbi két tényező azért lehet fontos, mert – szintén a fent idézett cikk szerint – a jelek arra utalnak, hogy az autó állt a síneken. Ez vagy szándékosságot jelent vagy emberi hibát: a sofőr későn vehette észre a közeledő szerelvényt, az emelkedőn lefulladt autóval pedig már nem tudta elhagyni az átjárót. Ezek persze feltételezések, a helyszínelők munkája után többet tudunk majd. A tehervonat 400 méteren át tolta maga előtt az autót, a felismerhetetlenségig roncsolt Lancia képei alapján a sofőr hölgynek esélye sem volt.

Fotó: Nyugat.hu/police.hu

Az eset azért tűnik különösen fajsúlyosnak, mert egy hét alatt ez a második ilyen jellegű, halálos baleset. Hétfőn, Mindszent mellett a kisbusz ugyanígy egy fénysorompóval biztosított átjárón hajtott át, igaz, ott egyértelműnek tűnik a sofőr figyelmetlensége, a hét utasból öten vesztették életüket, részletesebb cikkünket itt olvashatja. Riasztó, hogy a MÁV és a statisztika is azt mondja, hogy a hasonló szerencsétlenségeket is 100 százalékban emberi hiba okozza, meghibásodott jelzőkészülék miatt már 14 éve nem történt baleset. A kétezres évek táján javuló, majd stagnáló tendencia tavaly óta azonban látványosan romlott (csak tavaly harmadával nőtt a balesetek száma), így főleg az a kérdés, mit lehet tenni.

A félsorompó valószínűleg mindkét esetben megakadályozta volna a tragédiát, de irreális elvárás, hogy az országban működő összes (4-5000) átjáróba kerüljön is. A MÁV-csoport az általuk működtetett 7200 kilométernyi pályahálózaton mintegy 2500 (fény-, fél- vagy teljes sorompóval) biztosított átjárót tart számon, de ez az arány a folyamatos fejlesztések ellenére is láthatóan kevés (az útátjárók veszélyességi fokuk alapján kapnak jelzőberendezést). A közlekedési morálon kellene tehát javítani, de a csekély, demonstratív jellegű rendőri jelenlét, az évi egy-egy kampány és egy interaktív online játék – amiről valószínűleg 9,5 millió ember nem is hallott -, egyelőre nem tűnik gyümölcsözőnek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb