Közélet

Márki-Zay Péter szerint a Fidesznek felépült a Halálcsillaga

Nem akarták egyformán az ellenzéki vezetők a győzelmet, saját maga is követett el hibákat a kampányban, de Márki-Zay Péter szerint nem ezen múlt az ellenzék veresége, mert a jelenlegi rendszerben lehetetlen megverni a Fideszt. Az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Népszavának beszélt a tanulságokról és pártalapítási terveiről, valamint a Fidesz ördögi birodalmáról, amelyben felépült a Halálcsillag – írja a telex.hu.

„Az a szerencsénk a tragédiában, hogy olyan nagy lett a különbség, és olyan nagymértékű az ellenzék veresége, hogy nem szükséges a kampányban elkövetett hibákkal foglalkozni, mert nem azok döntöttek.”
„Rengeteg hiba volt a kampányban, én magam is többször hibáztam. Könnyen kiforgatható, félremagyarázható szavakat használtam, nem fókuszáltam szinte kizárólagosan egyik vagy másik üzenetre, hosszú és összetett mondatokban beszéltem, nem egyszerű, kétszavas kommunikációban.”

„A mostani választás azt bizonyította be, hogy visszakerültünk 1970-be. (…) A Fidesz addig marad, ameddig akar. Vagy amíg eltűrjük ezt a rendszert.”
Márki-Zay szerint tévedés volt feltételezni, hogy le lehet győzni a Fideszt. Ő maga ugyan hitt benne, de az eredmények láttán, „ekkora bukásnál azt kell kimondani, hogy a Fidesznek felépült a Halálcsillaga. (…) Orbán Viktor felépítette azt az ördögi birodalmat, ahol a maga alkotta szabályok szerint leválthatatlan. Olyan propagandagépezete van, amely bárkiből képes pillanatok alatt bűnbakot csinálni, bárkinek képes hazugságokat a szájába adni, és ezzel riogatni embereket.”

Az egyik ilyen hazugság az volt, hogy az ellenzék a győzelem után katonákat küldene az ukrajnai háborúba. Ez Márki-Zay szerint nagyon bejött a Fidesznek. „Nem hittem volna, hogy bárki beveszi ezt a hazugságot – soha nem akartam még katonákat se küldeni Ukrajnába.”

Márki-Zay nem veszi fel a mandátumát, a parlament helyett marad Hódmezővásárhely polgármestere, de az országos politikáról sem mond le teljesen: egy jobboldali párt létrehozásán dolgozik – részben annak a tanulságnak a levonása nyomán, hogy az ellenzék vereségét elsősorban a Jobbik szavazóinak lemorzsolódása okozta. Ez erősítette a Fideszt, és vitte be a parlamentbe a Mi Hazánkat. Utalt rá, hogy az elvesztett, 40 és 60 év közötti melósok megszólítása Jakab Péter feladata lett volna. A párt két év múlva indulna az EP-választáson.

„Mostantól nem ellenzék, hanem ellenállás van” – mondta Márki-Zay.

A pártalapításhoz a szervezeti alapot a 120 Kossuth-kör, a 27 ezer önkéntes szavazatszámláló és a több tízezer aktivista adhatja. Elismerte, hogy talán méltányos lenne bocsánatot kérnie a Mediántól, amely a választások előtt nagy Fidesz-előnyt jelzett.

„Az a véleményem azonban nem változott, hogy egy ilyen felmérésnek a közlése nem segíti az ellenzéki morált, befolyásolja az eredményt.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: navigate here
'Fel a tetejéhez' gomb