Közélet

Kinek van igaza? Márki-Zay Péter és Lázár János is kiposztolta: rá szavaztak többen Vásárhelyen (frissítve)

“Csongrád-Csanád 4-es választókerületében is lezárult a szavazatok számlálása, és az eredmény alapján Hódmezővásárhelyen rám szavaztak többen” – írta szombat esti Facebook posztjában Márki-Zay Péter. Vele egyidőben riválisa, Lázár János is posztolt, csak éppen az ellenkezőjéről, a Csongrád-Csanád megyei négyes választókerület győztese azt írta, a külképviseleteken leadott, valamint átjelentkező vásárhelyiek voksaival együtt ő kapott több szavazatot a városban.

A sztoriban az a szép, hogy az NVI oldalán egyelőre csakis az egyéni választókerületi eredmények vannak fent, így elég nehéz ellenőrizni, kinek van igaza a két politikus közül. Ami biztos, hogy a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Lázár a teljes körzetben elég nagyot nyert,

  • a Fidesz-KDNP jelöltje 28753 (51.77%),
  • míg az össz-ellenzéki miniszterelnök-jelöltként is induló MZP 22.328 (40,20%) voksot kapott.

Ez 6500 szavazat a tram-train kormánybiztos javára, de a szám – mint fentebb is írtuk – nem Hódmezővásárhely, hanem a teljes választókerület eredményeit jelenti. A két politikus retorikájából az jön le, egy kicsit mindketten “ügyesen” mondtak igazat, Márki-Zay “véletlenül” lefelejthette a külképviseleteken leadott, valamint átjelentkező vásárhelyiek voksait, Lázár viszont őket is beleszámolta.

Az egész dolog igazából csak presztízsharc, a választókerület magabiztosan Lázár Jánosé lett. Mint az önkormányzati Hódpress írta, MZP a hétvégén azt mondta az aktivistái előtt, hogy vásárhelyi győzelem ide vagy oda, összességében “tragikus és lehangoló volt” a választási eredmény mindannyiuk számára. Hogy kinél van a pont, a Szeged365 olvasóira bízzuk, a két posztot pedig itt hagyjuk.

Márki-Zay posztja:

Lázár Jánosé:

FRISSÍTVE: ÍME A SZÁMOK

Bár konkrétan, Vásárhelyre szűkített számot nem közölt sem az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, sem Lázár János, a HVG összesítése szerint

  • Márki-Zay Péter 12 718,
  • Lázár János pedig 12 514

szavazatot kapott. Vagyis kettejük között 204 szavazat volt a differencia az alföldi városban. A hódmezővásárhelyi végeredményt a 49. számú szavazókör billentette el Márki-Zay Péter javára. Itt 1043 voksot kapott, míg Lázár János 595-öt. Mindez csak pici vigasz lehet az ellenzék miniszterelnökjelöltje számára, a Csongrád-Csanád megyei 4. számú választókörzetben ugyanis ez csak egy szavazókör, az összesítéseben Lázár János 28 753  (51,77%), míg Márki-Zay Péter 22 328 voksot kapott.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote borsten
'Fel a tetejéhez' gomb