BlogKikapcs

Szeged365 Kisokos: hello, Húsvét, szevasz, hosszú hétvége! Minden, amit tudni akartál a következő négy napról

Kitört a húsvéti hosszú hétvége, támadnak a nyulak, fő a sonka, már a GPS koordinátákat csapkodják a locsolkodók… benned pedig felmerül pár kérdés, többek között az,

  • hogy mi lesz nyitva,
  • hogy tudsz közlekedni,
  • és milyen programok várnak rád Szegeden és környékén a következő négy napban.

Na, pont erre jó a Szeged365 Kisokos. Röviden, tömören képbe hozunk, informálunk, elrepítünk.

ERRŐL SZÓL A NAGYPÉNTEK

Ha vallásos vagy, valószínűleg képben vagy vele, azonban egy kis szoftverfrissítés sosem árt. Ha pedig esetleg nem tiszta, miről is szól a Nagypéntek, most pikk-pakk képbe hozunk.

Röviden, a Nagypéntek az egyházi év legmegrendítőbb és legcsendesebb ünnepe, Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének a napja.

Az Anyaszentegyház ősi hagyomány szerint nem mutat be szentmisét ezen napon, mert maga az örök Főpap, Krisztus az áldozat a kereszt oltárán. A Jézust jelképező oltár díszek nélkül, csupaszon áll, mint a Golgota sziklatömbje, amelyen a megváltás áldozata végbement. Az Egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek legfeljebb háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket az Örök Főpap iránt és a testi lemondás emlékeztet minket Jézus mindhalálig tartó szeretetére.

NYITVA TARTÁSOK

A törvény értelmében a kisboltok nyitva lehetnek, ha az üzemeltető vagy valamelyik családtagja maga áll a pultban, szóval, ha elfogyott a sós kifli, ma ne a multikkal próbálkozz. A szegedi Tesco-Auchan-LIDL-Aldi-SPAR ötösfogat kapcsán általánosan az alábbi felállás van érvényben:

  • április 15., nagypéntek: mindenki zárva
  • április 16., szombat: nyitva,
  • április 17., húsvét vasárnap: mindenki zárva
  • április 18., húsvét hétfő: mindenki zárva
  • április 19., kedd: nyitva

Ha valami elfogyott otthon, mentőöv lehet a fent említett kisboltok, a trafikok vagy az OMV kutakon működő SPAR Express üzletek. A hipermarketekhez hasonlóan az ÁRKÁD Szeged, a Napfény Park és a Szeged Plaza is zárva tart pénteken, vasárnap és hétfőn, szombaton azonban normál nyitva tartás szerint működnek majd.

KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

A hosszú hétvégén változik a MÁV, a Volánbusz és a Szegedi Közlekedési Társaság menetrendje is. Általánosan érvényes,

  • hogy pénteken az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes,
  • szombaton a normál, szombati napokon érvényes,
  • vasárnap és hétfőn az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend lesz érvényes.

A részleteket az alábbi linkeken találod:

ÜGYELETES PATIKÁK

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt a gyógyszerellátást az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak biztosítják. Nemrég indult egy patika-kereső oldal, IDE kattintva éred el, jelen pillanatban egyébként a Kígyó és a Vasas Szent Péter Gyógyszertárak ügyelnek.

PROGRAMOK SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN

A részletes programajánlóval a délben érkező Szeged365 Kikapcs rovatunkban érkezünk, addig is, íme egy autentikus húsvéti locsolkodósdi, Ópusztaszerről:

Szeri Húsvét, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, 2022. április 17-18-án

A részletes programot ITT találod.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: niches youtube
'Fel a tetejéhez' gomb