Gasztro

Vége az olcsó kávék világának, a szakértők szerint óriási ársokk előtt áll a piac

A szakemberek szerint az olcsó 100-300 forintos papírpoharas kávék világának hamarosan vége szakad, és várhatóan megszűnik az alsó kategória – írja a Degusztátor blog. Az ezer forint környéki kávé már most is valóság (sőt, van olyan Kárász utcai kávézó, ahol ennyi pénzért már nem is adnak koffein-bombát), azonban a blogposzt szerint csak idő kérdése, hogy az átlagos kávék ára mikor követi le a prémium kávék árszintjét.

ÓRIÁSI ÁRSOKK ELŐTT ÁLL A KÁVÉPIAC

A szakértők szerint óriási ársokk előtt áll a kávépiac. Kérdés, hogy a jövőben meg tudjuk-e fizetni a hétköznapi kommersz minőségű kávét napi szinten. A koronavírus után ráadásul várható az újabb válság, amit az ukrajnai háború által gerjesztett energiaár-növekedés, az ehhez kapcsolódó inflációs hullám és egyéb bizonytalanságok is hajtanak.

A CSÚCSKÁVÉK MÉG AKÁR JÓL IS KIJÖHETNEK AZ EGÉSZBŐL

Ami érdekes, hogy a csúcskávék talán még jól is jöhetnek ki a dologból. Ha ugyanis a legolcsóbb kávé és a magas minőség között csak pár száz forint lesz a különbség, akkor észszerűbb jobbat választani, de annak is megvan az esélye, hogy maga a kávé hétköznapi fogyasztási termékből luxuscikké válik. Apró Franciska kávészakértő szerint a folyamat már most látszik. Míg két-három éve a 80 pont feletti magas minőségű, de még kereskedelmi kategóriát jelentő kávé ára nagyobb mennyiség esetén kilogrammonként 2-3 euró körül mozgott, addig mára ez közel megduplázódott. Ehhez képest az ennél magasabb specialty vonal pedig csak pár euróval kerül többe. A prémium tehát kevésbé drágult, mint az átlag, így a pörkölők már ma is gyakran választanak eggyel jobb kategóriát, és kis árkülönbséggel jóval magasabb minőséget produkálhatnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb