Közélet

Nem döntött még a kormány az árstopokról, várhatóan augusztusban kezd el csökkenni az infláció (frissítve)

A gazdaság erős lábakon áll, az árstopokról később döntés születik majd, de eddig úgy tűnik, hogy beváltak – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint a 4 árstop inflációt mérséklő hatása jelentős, 13% lenne ezek nélkül az infláció, ami most 8,6%.

A miniszter szerint az Európai Unióban már sok helyen magasabb az infláció, mint Magyarországon. A kormány meghallgatta a jegybank prognózisát is, amely szerint 2022 augusztusában kezd el csökkenni az infláció. Gulyás emellett elmondta, hogy az Eurostat adatai szerint jelentős felzárkózást mutat a gazdaság az egy főre jutó GDP tekintetében, megelőztük többek között Portugáliát is. A beruházási ráta továbbra is magas, emellett a kiskereskedelem és a vendéglátás is helyreállt.

FRISSÍTVE (10:51): A JÖVŐ HÉTEN DÖNTENI KELL AZ ÉLELMISZERÁR-STOPRÓL

“Szakmai és politikai kérdések döntenek” – mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy “komoly közgazdasági összefüggéseket” is figyelembe kell venni. Külön-külön fognak dönteni az egyes árstopokról. Az élelmiszer-árstopról például legkésőbb már jövő héten kell dönteni – tette hozzá.

Folyamatsoan frissülő cikkünk a Kormányinfóról, élőben:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb