KözéletSzegedi Arcok

Valami nem stimmel: 25 nap múlva jön Szeged Napja, de még mindig nem lehet tudni, ki lesz a város díszpolgára

Széchenyi István, Kossuth Lajos, Klebelsberg Kuno, Karikó Katalin. A négy felsorolt névben az a közös, hogy mindegyiket Szeged Díszpolgárainak választották. A megtisztelő címet tradicionálisan Szeged Napján, május 21-én adják át, a várományosát pedig az év elején, legkésőbb februárban szokta bejelenteni Botka László, azonban az idén – annak dacára, hogy már április 29-ét írunk – még semmit sem lehet tudni:

  • a Szeged Díszpolgára,
  • a Szeged Sportolója,
  • és a Pro Urbe díjak 2022-es várományosairól.

Városházi információink szerint még februárban terjesztette elő a fenti címek várományosait városunk polgármestere, azonban a zárt szavazás eredménytelenül zárult, azóta pedig – annak dacára, hogy a város szervezeti és működési szabályzata azt írja, hogy a július – augusztus – január hónapok kivételével rendes ülést tart az önkormányzat képviselőtestülete – nem volt közgyűlés a Széchenyi téren.

25 NAP MÚLVA JÖN SZEGED NAPJA, DE MÉG NEM LEHET TUDNI, KI LESZ A VÁROS DÍSZPOLGÁRA

Bár tavaly már január 20-án bejelentette Szeged önkormányzata, hogy Karikó Katalin lesz Szeged 2021-es díszpolgára, az idén – annak dacára, hogy már április 27-ét írunk – még mindig nem lehet tudni, kinek szeretnék odaítélni a megtisztelő címet.

Az utóbbi évek listája impozáns,

  • 2021-ben Dr. Karikó Katalin, biokémikus,
  • 2020-ban Dr. Katona Márta, csecsemő- és gyermekgyógyász,
  • 2019-ben Prof. Dr. Wollemann Mária, orvos,
  • 2018-ban Dr. Szabó Gábor, fizikus,
  • 2017-ben Prof. Dr. Pintér Sándor, gyermekgyógyász, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány alapítója,
  • 2016-ban a Prima Primissima díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is magáénak tudó Prof. Dr. Csapó Benő,
  • 2015-ben pedig Prof. Dr. Balogh Elemér jogtörténész kapta az elismerést.

Szeged telis-tele van példaértékű életutat maguk mögött tudó polgárokkal, olyanokkal, akikre méltán lehetünk büszkék, első blikkre azt gondolhatnánk, nem nehéz a döntés. Hogy a korábbi évek gyakorlataival szemben – amikor már hetekkel, hónapokkal Szeged Napja előtt tudni lehetett, ki lesz a város díszpolgára – az idén miért nem sikerült még bejelenteni a nevet, neveket, megkérdeztük a polgármesteri hivataltól, választ egyelőre nem kaptunk. Több, az ügyben érintett helyi politikustól úgy tudjuk, az egyre kellemetlenebb csúszás oka az, hogy februárban, amikor zárt ülés keretében akartak dönteni a Botka László által előterjesztett nevekről, heves vitát követően sem volt konszenzus, döntés nem született. Azóta pedig már csak azért sem lehetett komolyabban terítéken a dolog, mert február óta – a korábbi évek menetrendjével és Szeged város szervezeti és működési szabályzatával szemben – nem ült össze a szegedi közgyűlés.

FEBRUÁR ÓTA NEM VOLT KÖZGYŰLÉS SZEGEDEN

Bár Szeged Város szervezeti és működési szabályzata azt írja, hogy rendes ülést – a július-augusztus-január hónapok kivételével – havonta, főszabály szerint pénteki munkanapokon, délelőtt 9-től tart a Közgyűlés, sem márciusban, sem áprilisban nem történt meg a dolog, így aztán dönteni sem volt hol a Szeged Díszpolgára, a Szeged Sportolója címek és a Pro Urbe díjak sorsáról.

A díszpolgári címet tavaly Karikó Katalin, a sportolóit Busa Gabriella és Bánhidi Bence, a Pro Urbe díjakat pedig Dr. Röst Gergely matematikus és Knezevics Viktor, a BP GBS szegedi központjának volt igazgatója kapta.

Érdekesség, hogy a fent említett szervezeti és működési szabályzat eltűnt az önkormányzat oldaláról, a site 404-es hibát dob rá, azonban sikerült megszereznünk azt nyomtatott formában. Így néz ki a fent említett tétel,

…online (sehogy):

…és offline:

Működési szabályzat ide vagy oda, az utolsó közgyűlést 2022. február 18-án tartották meg a városházán, azóta csakis bizottsági ülések voltak, hogy mi a jelenség oka, szintén megkérdeztük a polgármesteri hivatalnál, de sajnos erre sem kaptunk (még) választ.

Városházi információink szerint eredetileg most péntekre, április 29-re tervezték a soron következő szegedi közgyűlést, amelyből semmi sem lett. Az esemény hivatalosan meg sem hirdették, az egyik, Botka László köréhez tartozó képviselő portálunknak azt nyilatkozta, végül meghívót sem kaptak rá – az utóbbit két héttel az ülés előtt szokták kiküldeni, ergo Húsvét előtt kellett volna, hogy befusson. A politikus kérte, hogy ne írjuk ki a nevét, mi ezt természetesen tiszteletben tartjuk.

VAN PÁR DOLOG, AMI CSÚSZIK: AGÓRA PÁLYÁZTATÁS, ÓVODA-GATE, SPORTKERET, VÁROSI CÉGEK ÉVES BESZÁMOLÓI

Az elmúlt évek átlagát tekintve nagyjából 10 alkalommal szoktak közgyűlést tartani, ez még simán összejöhet, viszont több képviselőtől is úgy tudjuk, jópár dologban lenne szükséges döntést hozni, a labda gyakorlatilag február óta pattog. Körbehívtunk pár szegedi politikust, közülük Chovanecz Kata (Fidesz-KDNP) volt az, aki a leginkább közlékeny volt, mint a képviselőnő elmondta, az alábbi témák egyre sürgetőbbek:

  • Agóra-gate: a siklósi befutó visszalépése után újra elindult a pályázók meghallgatása – köztük Orbán Hedvig is ott van – április első felében pedig elvileg le is zárult a pályázat.
  • Szintén kiemelt fontosságú a két hete berobbant óvoda-ügy, továbbra is kérdéses, hogy bezárják – e a Napsugár, a Mars téri és a Sás utcai intézményeket, ezek kapcsán úgy tudjuk, hogy a közgyűlés fog végleges döntést hozni – mármint akkor, ha lesz végre közgyűlés.
  • Van egy térítési díj ügy, a lakásrendelet kapcsán ugyanis törvényességi felhívással élt a kormányhivatal,
  • de várat még magára a városi sportkeret felosztása,
  • és a városi cégek éves beszámolói is.

Hogy mi az oka a sorban elmaradt két közgyűlésnek, illetve azt, hogy ki lesz Szeged 2022-es díszpolgára, még nem lehet tudni, az előbbit – szerintünk – nem nehéz kikövetkeztetni, az utóbbi kapcsán pedig csakis a Botka László által javasolt, de februárban el nem fogadott nevekről van tudomásunk. Amint válaszol a polgármesteri hivatal, cikkünk frissülni fog vagy írunk egy szép újat.

A díszpolgárok eddigi listáját, 1883-tól 2021-ig IDE kattintva tudod megnézni, érdemes.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb