KözéletSmart Szeged

43 éves a szegedi trolibusz-közlekedés, két születésnapi Solaris-t újít be az SZKT

Ma ünnepli a szegedi trolibusz közlekedése a 43. születésnapját – adta hírül a Szegedi Közlekedési Társaság, akik két ajándékkal készültek a jeles dátumra:

két használt, de jó állapotú, alacsonypadlós Solaris trolibusszal a lengyelországi Tychy városából.

Mint az SZKT írta, a megérkezésüket követően a szegedi kollégáik elkezdik szétszedni, felújítani, klímásítani a buszokat, hogy aztán csatlakozhassanak a piros troliflottához.

43 ÉVE INDULT EL AZ ELSŐ TROLI SZEGEDEN

Az első szegedi trolivonalon pontosan 43 éve, 1979. április 29-én indult meg a közlekedés, a Bartók tér és Újszeged közötti szakasz megnyitásával. Az 5-ös számot a korábban Újszegedre közlekedő 5-ös villamos emlékére kapta a vonal, melyet 1981-ben hosszabbították meg a Gyermekkórház – Bartók tér szakaszon. Bár a hatvanas években az olcsó üzemanyagárnak köszönhetően a robbanómotoros közösségi közlekedési eszközöük kerültek előtérbe, a hetvenes években bekövetkező olajárrobbanás és a környezetvédelem egyre fontosabbá válása ismét a villamos üzemű járműveket helyezte előtérbe. Nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek Szegeden, és a meglévő villamosvonalak mellé új trolibuszvonalak is kerültek.

Szeged jelenlegi trolibusz-vonalai:

JáratszámVégállomásokMenetidő
5Körtöltés utca ↔ Újszeged, Gyermekkórház14 perc
7Bakay Nándor utca ↔ Újszeged, Gyermekkórház10 perc
7ASzéchenyi tér ↔ Bakay Nándor utca7 perc
8Makkosház ↔ Klinikák13 perc
9Vértói út ↔ Lugas utca18-19 perc
10Tarján, Víztorony tér ↔ Klinikák13-14 perc
19Makkosház ↔ Tarján, Víztorony tér20-21 perc
19KSzéchenyi tér ↔ Makkosház
19STarján, Víztorony tér ↔ Mars tér12-14 perc

A táblázatban lévő járatok közül a 7-es csak hétköznapokon, csúcsidőszakban közlekedik, a 7A a 7-es üzemidején kívül, a 19K pedig csakis Karácsonykor, december 24-én jár.

KÉT ÚJDONSÁG, AZ SZKT HÁZA TÁJÁRÓL

Ha már témánál vagyunk, egy jó és egy rossz hírünk is van. Az egyik, hogy ma este 22:30-tól kilencedik alkalommal startol az Éjszakai Jótékonysági Villamosfutás, a Szegedi Közlekedési Társaság és a Szent-Györgyi Albert Hallgatói Egyesület szervezésében. Az eseményről Majó – Petri Zoltánnal, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatójával beszélgettünk:

A másik egy kevésbé pozitív hír, mint két napja írtuk, beadta felmondását Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) ügyvezető igazgatója. A hírt maga az érintett erősítette meg szerda délelőtt, mint a 2015 óta pozícióban lévő menedzser elmondta, a távozás fő oka, hogy egyetemi, tudományos előmenetelére kíván fókuszálni a továbbiakban.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb