kiemelt

Megalakult az új Országgyűlés, Kövér László lett a házelnök, Szabó Sándor Szegedről pedig jegyző (frissítve)

Az április 3-i országgyűlési választások eredményei alapján május 2-án, azaz ma ült össze az új parlament. A kormánypártok 135 képviselővel kezdhetik meg a parlamenti munkát, miközben az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb frakciója – írtuk meg hétfőn délelőtt 11 órakor, majd kicsit több mint egy órára rá hivatalosan is megalakult új Országgyűlés.

Az Index tudósítása szerint hétfőn, 12 óra után pár perccel a képviselők állva, ünnepélyes keretek között tettek esküt Budapesten, majd Turi-Kovács Béla bejelentette, hogy az Országgyűlés megalakult, az előző kormány megbízatása ezzel megszűnt. Ezt követően Áder János, köztársasági elnök mondott beszédet. Mint kiderült, nem mindenki hallhatta az államfő beszédét, mert a Demokratikus Koalíció és a Momentum politikusai – ahogy ígérték – a képviselői eskütétel után tiltakozásképp kivonultak az ülésteremből.

AZ ÚJ ORSZÁGGYŰLÉS ÉS A LEENDŐ KORMÁNY LEGITIMÁCIÓJA MINDEN VITÁN FELÜL ÁLL

“A magyar választók április 3-án döntöttek arról, hogy mely pártokat juttatják parlamenti mandátumhoz, döntöttek arról, hogy kire hárul a kormányzás felelőssége, és ki kap ellenzéki szerepet” – kezdte beszédét Áder János, majd ismertette: először fordult elő, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással, a többi indulóra statisztaszerep hárult. Az államfő rögzítette: félreérteni, félreértelmezni, félremagyarázni, kétségbe vonni a választópolgárok döntését nem lehet. Áder ismertette, hogy 1990 óta soha ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem vett részt az országgyűlési választások ellenőrzésében. A rendszerváltás óta soha ilyen kevés jogorvoslati eljárás nem volt. Ilyen korán még soha nem született meg a választások hivatalos, jogerős eredménye. “Politikailag és jogilag megkérdőjelezhetetlen a választópolgárok döntése, mindenkinek tiszteletben kell tartania. Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll” – tette hozzá.  

A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ORBÁN VIKTORT JELÖLTE MINISZTERELNÖKNEK

Áder János beszéde végén bejelentette: az új kormány megalakítására felkérte Orbán Viktort, aki a felkérést elfogadta. A köztársasági elnök azt javasolja, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg Magyarország miniszterelnökének. A feladatokról elmondta: csak igenekből lehet országot építeni, de ahhoz, hogy az építkezés sikeres legyen, hogy a választók bizalmát elnyerhessék, megtarthassák, először nemet kell mondani néhány dologra. Nemet kell mondani a kettős mérce alkalmazására, az öncélú rövidlátó politikára, az idegen érdekek kiszolgálására. Áder János mindezek mellett aggódva néz azon nagy tömegére a teendőknek, amelyek hazánkban szükségesek. A köztársasági elnök kifejtette: az elmúlt év végén, látva a kezdeti gazdasági adatokat, joggal bizakodhattunk, hogy túl leszünk a járvány okozta gazdasági nehézségeken. Az orosz-ukrán háború azonban az egész világon, az EU-ban és Magyarországon is mindent megváltoztatott, mert a kormányok, a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy a gáz ára hatszorosa, a villany ára ötszöröse a korábbi években megszokottnak.

FRISSÍTVE (15:00): KÖVÉR LÁSZLÓ MARAD AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE

Megválasztották az Országgyűlés elnökét is ma. Turi-Kovács Béla ismertette, hogy a szavazatszámláló bizottság befejezte munkáját, a szavazás érvényességét befolyásoló esemény nem történt. 185 képviselő felvette a szavazólapot, az érvénytelen szavazatok száma kettő. 170-en szavaztak Kövér Lászlóra, nem szavazat 13, tartózkodó szavazat nem volt. Kövér László rögtön le is tette a házelnöki esküt. Elsőként Áder János köztársasági elnök gratulált neki, őt követte Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Több ellenzéki politikus is gratulált a házelnöknek, így tett Lukács László György (Jobbik), Toroczkai László (Mi Hazánk), Ungár Péter (LMP), Tóth Bertalan (MSZP). Mindezek mellett az Országgyűlés alelnökének választották:

  1. Jakab Istvánt (Fidesz),
  2. Lezsák Sándort (Fidesz),
  3. Latorcai Jánost (KDNP),
  4. Oláh Lajost (DK),
  5. Dúró Dórát (Mi Hazánk)
  6. és Hende Csabát (utóbbit törvényalkotásért felelős alelnöknek – Fidesz).

Megválasztották az Országgyűlés jegyzőit is, Szegedről Szabó Sándor kapott ilyen tisztséget. Mutatjuk az összeset:

  • Gelencsér Attila
  • Szűcs Lajos
  • Tiba István
  • Vinnai Győző
  • Aradszki András
  • Földi László
  • Móring József Attila
  • Z. Kárpát Dániel
  • Hiszékeny Dezső
  • Szabó Sándor
  • Dócs Dávid
  • Bakos Bernadett

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb