Közélet

Onyx szuperszonikus rakétákat lőttek ki Szeged testvérvárosára, Odesszára (videóval)

Az orosz hadsereg tett közzé felvételeket arról, amint Onyx szuperszonikus rakétákat lőnek ki Odesszára. Ez a fajta rakéta eredetileg tengeri célpontok elleni csapások végrehajtására lett kifejlesztve, az ukrajnai háborúban azonban leginkább a szárazföldön vetették be – írja az Index.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedd délelőtt közölte, hogy egy katonai repülőtér ellen hajtottak végre csapást Onyx-rakétával Odesszában, majd két felvételt is közzétettek ezeknek a rakétáknak az indításáról.

MÉG A PONTOS ÚTVONALÁT IS MEG TUDJÁK HATÁROZNI A KILÖVÉS ELŐTT

A portál szerint a fegyver kifejezetten tengeri célpontok elleni csapások végrehajtására szolgál, bár bizonyos szárazföldi célpontok ellen is hatásos lehet. Ebből is adódik, hogy a rakétát tengerpartra telepített Bastion hordozható rakétarendszerekből (ezek láthatóak a felvételen) hadihajókról, tengeralattjárókról vagy repülőgépekről lőhetik ki. Ezeknek a szuperszonikus, precíziós rakétáknak még a pontos útvonalát is meg tudják határozni a kilövés előtt, így jó esély van arra, hogy megkerüljék azokat a pontokat, ahol az ellenség légvédelme a legerősebb. Az ukrán Pravda azt írja, hogy ugyanilyen rakétával semmisíthették meg hétfőn az egyik stratégiai fontosságú hidat is Odessza közelében, valamint ez a rakéta csapódhatott be a városban található egyik kollégiumba is, amibe egy 14 éves kamasz is belehalt. Az ukrán lap szerint a rakétát feltételezhetően még a Krím-félszigetről lőhették ki az oroszok. 

ÚJABB SZAKASZBA LÉPHET A HÁBORÚ

Mint korábban megírtuk: május 9-én, az orosz győzelem napja ünnepén Vlagyimir Putyin nemcsak a győzelmeket jelentheti be, hanem elrendelheti azt is, hogy fokozza az erőfeszítéseket azért, hogy legyőzzék az ukránokat, és ennek a része lenne az is, hogy hivatalosan is hadat üzen az országnak. Az orosz kormány ugyanis eddig tagadta, hogy háború zajlana Ukrajnában, és „különleges hadműveletként” hivatkozott az ukrajnai harcokra. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb