Közélet

Az EU hat hónapon belül megszüntetné az oroszországi kőolaj-behozatalt, akik így reagáltak az embargóra: “Ezek megőrültek, akkor ne vegyék!”

Az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolta kedden, az unió ennek megfelelően hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Az oroszoknak mindegy, hogy a nyugati országok mit csinálnak, a végén úgyis az ő olajukat fogják vásárolni, csak egy harmadik ország beiktatásával. Vladimir Dzhabarov orosz tisztségviselő az orosz állami médiának nyilatkozva úgy fogalmazott az embargóról, hogy az európai vezetők „egy kicsit megőrültek”.

Az Európai Bizottság szerdán mutatja be az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA 2023 VÉGÉIG FOLYTATHATJA A KŐOLAJ VÁSÁRLÁSÁT A MEGLÉVŐ SZERZŐDÉSEK ALAPJÁN

A Reuters tudósítása alapján azóta újabb részletek derültek ki az Európai Unió oroszországi kőolajellátásának fokozatos megszüntetésére irányuló terveiről. A hírügynökség által hivatkozott Uniós forrás szerint Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja a kőolaj vásárlását a meglévő szerződések alapján. Ez azt jelenti, hogy mindkét ország mentességet élvezne az Európai Bizottság által javasolt olajembargó alól. Az embargós hírekre már reagáltak is az oroszok. Egyik tisztviselőjük a RIA hírügynökségnek azt nyilatkozta a tilalomról, „azt mondják, nem vesznek tőlünk olajat. Nos, ne vegyétek, mi nem toljuk rátok.”

EZEK KICSIT MEGŐRÜLTEK

Szerinte, az Európai Bizottság szankcióscsomagja ellenére is megveszik majd az orosz olajat a nyugati országok, csak éppen harmadik ország beiktatásával. „A mi olajunk ugyanolyan, csak drágább” – fogalmazott Vladimir Dzhabarov. A képviselő hozzátette, hogy az európai vezetők „egy kicsit megőrültek”.

A MAGYAR ENERGIAELLÁTÁST TELJESEN LEROMBOLNÁ AZ EMBARGÓ

A taskenti repülőtérről jelentkezett be Szijjártó Péter, hogy reagáljon a hatodik brüsszeli szankciós csomagra. Szijjártó Péter elmondta, hogy a Brüsszel által tervezett legújabb szankciós csomag a jelenlegi formájában a magyar energiaellátás biztonságát teljességgel lerombolná. Magyarország csak akkor tudna egyetérteni ezekkel az intézkedésekkel, hogyha a csővezetéken történő kőolajszállítás kivételt képezne a korlátozások alól – tette hozzá a miniszter. Szijjártó Péter kihangsúlyozta: “hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil lábakon és alapokon áll, ez a szankciós csomag azonban ezt teljes mértékben lerombolná, így lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.”

A TARTALÉKOKKAL TÖBB HÓNAPIG IS BÍRJA AZ ORSZÁG

Hernádi Zsolt szerint a szükséges előkészületeket már megtették, és be is táraztak több szállítmánnyal. A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy a tartalékokkal több hónapig is bírja az ország. „Látni kell, hogy az energiabiztonság összetett kérdés, és az egy dolog, hogy mit gondol az ember értékalapon a háborúról és mi szolgálja több tízmillió közép-európai mindennapi érdekét” – fogalmazott egy interjúban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Elmondta azt is, hogy a kelet-európai finomítók – mivel látja az üzemanyagmérlegeiket – hasonló problémákkal küzdenek, mint a Mol. Hernádi szerint nem véletlen, hogy „olyan szankciókról hallani, amik csak nekünk, vagyis itt Kelet-Közép-Európában fáj, de nekünk nagyon”. Az elnök-vezérigazgató leszögezte, hogy a Mol-csoport finomítóinak zavartalan működéséhez stabil minőségű és mennyiségű kőolajellátás szükséges.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb