Közélet

Megígértük, megkérdeztük és kinyomoztuk! A szegedi déli Tisza-hídról elképesztően sok kérdést küldtetek, most jöjjenek az első válaszok

A szegedieknek Nemesi Pál kormánybiztos még áprilisban megígérte, hogy minden kérdésre szívesen válaszol, sőt örült, hogy a Szeged365 family (Ti) ekkora érdeklődéssel vagytok Szeged egyik ha nem a legnagyobb projektjével kapcsolatban. Brutálisan sokan írtatok e-mailt, privát üzenetet és sokan írtatok nyilvánosan is a Facebook oldalunkon. Most jöjjön 7 kérdésre, 7 válasz.

Két éve folyamatosan vigyázó szemünkkel követjük a szegedi déli Tisza-híd kiemelt projektet, a legújabb híreket pedig egyből meg is írjuk Nektek. Sőt április végén a szemetek előtt Nemesi Pál kormánybiztossal meg is ígértettük, hogy a Szeged365 olvasók által feltett kérdésekre gyorsan kapunk válaszokat. Itt volt az ígéret:

Most pedig jöjjenek a kérdések és a válaszok

Pethő István: “Kíváncsi leszek, hogy a Kálvária sgt-t, a Klinika előtti utcát hogyan fogják a látványtervben szereplő négy-hat sávos úttá bővíteni …nameg mit csinálnak Úszegeden a panelházakkal, mert rohadtul útban lesznek.” Nemesi Pál kormánybiztos még áprilisban a helyszínre is elvitt bennünket, és megmutatta: “Az újszegedi társasházak nicsenek útban, a beépített területeken kívül van a tervekben a híd nyomvonala.” A megvalósíthatósági tanulmányervben is láthatjuk ezt tökéletesen, itt tudja bárki megnézni:

Azt is tudjuk, hogy a tervezési feladatok között szerepel a Petőfi Sándor sgt. és a híd közötti terület négysávosítása, széles kerékpárúttal és járdával.

Természetesen mi is beleszólhatunk a dolgok alakulásába

Csüllög Imre külön felhívta a figyelmünket arra a vágyára, hogy lakossági fórumokat és közmeghallgatást szeretne minél hamarabb. Ezt maximálisan támogatjuk mi is, sőt mi már most mindenkit arra bíztatunk bármilyen kérdése van küldje el nekünk, és mi utánajárunk a válaszoknak. Nemesi Pál úgy fogalmazott nekünk, hogy egy ekkora projektnél kötelező a folyamatos kommunikáció, ami a beruházás tervezését is segíti, és a közmeghallgatásoknak is a terv lezárása előtt kell, hogy sorra kerüljenek.

Rózsa Virág: “Pedig hány éve is ígérgetik? És ki szavazta le?

A kérdés magában hordozza a szegediek szkeptikus hozzáállását a szegedi déli Tisza-hídhoz, ez sajnos maximálisan érthető. A Szeged365 olvasói hívták fel a figyelmünket arra, hogy már 1970-es években is jelent meg újságcikk a szegedi déli Tisza-híd újraépítéséről. Mi 2020 óta figyeljük ezt a Szegednek kiemelten fontos projektet, azóta a megfelelő ütemben haladnak a munkálatok. Az is igaz, hogy eddig még soha nem jutottak el, a tervezésre megvannak a források, és a szerződés is megköttetett. Annak idején azt is megírtuk, hogy egy kicsit álnok volt az ellenzék által benyújtott költségvetési módosítás, mivel lehetett tudni a akkor is és most is, hogy a tervezés a megfelelő ütemben halad, amire ráadásul megvan a forrás. Elsőként a megvalósíthatósági tanulmányterv készült el, akkor Nemesi Pál kormánybiztosként javasolta az ütmezett megvalósítást, így megnyíltak a kapuk az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése előtt is. A Főmterv Kft éppen ezen dolgozik most is.

Miért ment el Nemesi Úr Szegedről?

Ezt Cseley Mária írta a közösségi média felületünkön. Nemesi Pált megkérdeztük , aki egy mosoly után csak annyit mondott, hogy nem ment el Szegedről és nem is fog. Minden titulusában Szeged fejlődésén dolgozik, és minden titulusában a szegedi déli Tisza-híd lehető leghamarabbi megépítéttetéséért lobbizik. Nemesi Pál kormánybiztosként nekünk is nem egy alkalommal kifejtette, hogy Szeged város fenntartható fejlesztésének alapillére a híd.

Naponta érkeznek a leveleitek is a híddal kapcsolatban

A privátban érkező kérdéseknél (mivel a levél írói külön nem hatalmaztak fel arra bennünket, hogy kiírjuk a teljes nevüket) a Szeged365 olvasóinak keresztnevét írom csak le: András a Paprika Zrt. területére és az Egyetem épületeire hívta fel a figyelmünket, érdeklődik hogyan fog elférni a híd. A megvalósíthatósági tervekben is látszódik: a híd el fog férni. Ildikó a híd nevére hívta fel a figyelmet, de rögtön megírta, tudja nem ez a legfontosabb, de neki már most lenne rá javaslata. A név tényleg fontos lesz a híd életében, de személy szerint én is azt várom már nagyon, mint minden szegedi, hogy a fizikai munkálatok kezdődjenek el, utána jöhet a név is…szerintünk. De azért utánakérdeztünk: most még nincs napirenden a híd nevének kérdése.

Előző cikkünk a témában:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Shrooms online
'Fel a tetejéhez' gomb