Közélet

Kuka-gate a Vértónál: gusztustalan volt a helyzet, négyszeresére emelik a szemétürítés gyakoriságát

Rájár a rúd a szegedi Zöld Város Programban 653 millió forint támogatásból rendezett, pont a választások előtt átadott Vértó körüli területre: pár hete a rozsdás hatású, Corten acél térbútorokon akadt ki az internet népe, a héten egy furcsa, obeliszk-szerű tereptárgy vált mémmé, de a szeméthelyzet is állandó téma a különféle Facebook-csoportokban. Az utóbbi kapcsán rákérdeztünk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nél, akiktől megnyugtató választ kaptunk: a szemétbegyűjtés gyakoriságát már meg is emelték, ezentúl heti négy alkalommal viszik majd el a hulladékot a területről.

MÁRCIUS VÉGÉRE KÉSZÜLT EL A VÉRTÓ-PROJEKT, 653 MILLIÓ FORINTBÓL SZÜLETETT ÚJJÁ A KÖRNYÉK

A Vértó-projekt 653 millió forintból valósult meg, mint a városi anyag írja, legfőbb célkitűzése a “zöldterület revitalizációja, komplex, fenntartható fejlesztése a helyben élők életminőségének javítása érdekében, az akcióterületen már elérhető funkciók minőségének javításával és új funkciók kialakításával.” A fentiekhez illeszkedve két kiemelt célkitűzés volt,

  • az egyik a nagyobb zöldfelületek rehabilitációja,
  • a másik pedig a leromlott állapotú rekreációs területek komplex megújítása.

A projektben március végére több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, többek között játszóteret, kispiacot, kutyás ügyességi pályát és egy Oxigén tér névre hallgató, különleges hangulatú részt alakítottak ki. A bruttó 109 millió 269 ezer forintos, 45 milliós állami támogatásból megépített, 120 centi széles futókört még 2020-ban adták át, azóta viszont többek között:

  • épült egy új játszótér, egy homokos röplabdapálya és egy szabad téri fitneszpark,
  • egy kispiac,
  • egy kutyás ügyességi pálya,
  • egy hangulatos kis pihenőpark, ivókúttal és padokkal,
  • és egy akadálymentes, térköves sétány, amely a tó körül halad.

NEM ARATOTT OSZTATLAN SIKERT A CORTEN-ACÉL

Az összességében modern és élhető beruházás azért bőven kapott lakossági kritikát, a Szeged365 olvasói közül rengetegen írtak ránk a vadonatúj Corten-acél térbútorok kapcsán, amelyeket sokan környezetidegennek tartanak. Hogy mennyire klappolnak a Vértó környékéhez a rozsdás hatású padok, kukák, sütögetők, nem tisztünk eldönteni, az alábbi cikkben viszont egy csokorba gyűjtöttük az olvasói véleményeket és az illetékes városi cég, a Szeged Pólus válaszát is:

Új “kedvenc” a Szeged365 Társalgóban és a Szegeden Láttam csoportban az alábbi, “földönkívüli” obeliszk, amelynek céljára rákérdeztünk az illetékeseknél, választ még nem kaptunk:

VOLT EGY KIS GOND A SZEMÉTHELYZETTEL, DE MÁR MEG IS VAN A GYORS MEGOLDÁS

“Csináltak egy új parkot azert, hogy még jobban oda csalják az embereket szabadidős tevékenységre, de a szemetesek már péntekre csurig vannak szeméttel és így hagyják egész hétvégére” – írta üzenetében Adrián nevű olvasónk, aki megjegyezte, hogy az “alkeszek” is szívesen időznek a területen. Az általa küldött fotók a hétvégi állapotokat tükrözik:

Az ügyben megkerestük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjét is, aki elmondta, hogy annak dacára, hogy nemrég vették még csak át a területet, már észlelték a problémát.

Korábban heti egy alkalommal történt közterületi kukaürítés és szemétszállítás, azonban ezt a négyszeresére emelték a napokban, magyarán, ezentúl heti négyszer viszik majd el a szemetet a Vértó környékén lévő kukákból:

  • hétfőn,
  • szerdán,
  • pénteken,
  • és vasárnap.

Az utóbbi különösen jól fog jönni, ugyanis az olvasóink szerint rengeteg a hétvégi “dorbézoló” az újonnan átadott parkban. “Úgy ütötte egymást négy részeg h@lye az ablakunk alatt, mintha a kölykeikért harcoló oroszlánok lennének” – írta Dorina, aki az egyik paneltömb második emeletén lakik. Makrai László beszélgetésünk során arra is kitért, hogy problémát okoz a szemétgyűjtők nem rendeltetésszerű használata is: ezeket a kukákat arra tervezték, hogy kisebb hulladékokat, például papírzsebkendőket és 0.33-as üdítősdobozokat dobjanak beléjük, nem másfél literes magnum borospalackokat, amelyek rögtön eldugítják a nyílást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb