Szegedi ArcokVideo365

“Hazavárjuk a csellengő gyerekeinket” – újra kinyitotta kapuit az ÁGOTA Játszóház, exkluzív interjú Kothencz János, alapítóval

A koronavírust követően majd másfél év kihagyás után, 2022-ben újra várja a szegedi gyerekeket az ÁGOTA Alapítvány Játszóháza a Csongor téren. A fiatalokat sok esetben az elkallódástól menti meg az önkéntesek és pedagógusok által működtetett szeretetteljes közeg. A hét öt napján újból nyitva álló játszóházban ingyenes programokkal várják a gyerekeket, akik nemcsak szórakozhatnak, hanem, ha szükséges önkéntesek segítségével tanulhatnak is itt.   

A JÁTSZÓHÁZ MÁR TÖBB ÉVTIZEDES MÚLTRA TEKINTHET VISSZA

A Játszóház 1999-ben jött létre, mesélte Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója kérdésünkre. Célja, hogy otthont biztosítsanak az utcán csellengő gyerekeknek. A Játszóház számtalan lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére: vannak kézműves, rajz, kézségfejlesztő, önismereti, illetve sport foglalkozások is, ezenfelül pingponggal, csocsóval, léghokival és darts-al várják az Alapítvány önkéntesei a fiatalokat.

PONT ATTÓL HITELES, HOGY NEM EGY ÁLLAMI KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSKÉNT, HANEM ÖNKÉNTES ALAPON MŰKÖDIK A JÁTSZÓHÁZ

“Ez az előszobája annak, hogy a gyerek sokszor a veszélyeztetettsége folytán ne a szakellátásban kössön ki. Azt gondolom, hogy ez pont attól hiteles, mert nem egy állami kötelezettségvállalásként, hanem önkéntes alapon, karitatív szolgálatként valósítja meg az ÁGOTA Alapítvány” – mondta el Kothencz János, aki abba is beavatott bennünket, a Játszóház lehetőséget teremt az egész család támogatására a gyerekek fókuszán keresztül.

AZ ÚJRANYITÁS ÓTA NAPI SZINTEN KÖRÜLBELÜL 25 GYEREK JÁR VISSZA A JÁTSZÓHÁZBA

Olajkár József Zoltán, becenevén Hangya, az ÁGOTA Alapítvány önkéntese elmondta, az újranyitás óta körülbelül 25 gyerek jár a Játszóházba napi szinten, akikkel hétfő és szerda kivételével minden délután 14 órától 19 óráig együtt töltik az időt: játszanak, kikapcsolódnak, megbeszélik a fiatalok esetleges otthoni problémáit, segítenek nekik a tanulásban. “Mindenféle játékkal és tematikus programmal készülünk a gyerekeknek. Most leginkább az önbizalom fejlesztésen dolgozunk, illetve azt erősítjük, hogy csapatban tudjanak dolgozni” – árulta el Hangya, majd hozzátette, főként nyolc éves kortól érkeznek a gyerekek, de természetesen arra is volt már példa, hogy óvodás korú gyermekek látogattak el hozzájuk, de a hangsúly főként a serdülőkkel való kapcsolatépítésen van, hogy megakadályozzák a fiatalok elkallódását.

“HAZAVÁRJUK A CSELLENGŐ GYEREKEINKET IDE”

“Az a célunk, hogy egy stabil hátteret adjunk a gyermekeknek, ahova van hazatérés, ahol a befogadás momentuma pont az, hogy egy közösségre, egy otthonra talál a gyermek. Mi hazavárjuk a csellengő gyerekeinket ide” – zárta gondolatait Kothencz János.

Operatőr és fotó: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb