Mindenmás

Elbukhat az EU-s olajembargós csomag a magyar makacsság miatt (frissítve)

Az EU azt fontolgatja, hogy elnapolja a döntést az orosz olajról, mivel Magyarország egyelőre megtorpedózza a tervezett új szankciók legfontosabb részét – derül ki a Politico összeállításából. A HVG szerint Orbánt úgy kerülnék meg, hogy csak a csomag többi részét engednék át, ideértve, hogy intézkedéseket hoznának az orosz propaganda bizonyos szócsövei, a rendszer egyes kiszolgálói, valamint a legnagyobb pénzintézet, a Sberbank ellen.

A portál azt írja, hogy a központi elem az orosz energiaipart venné célba, ám beavatott körök szerint ha kimarad az olajbojkott, az nagy csapás volna az unió számára, mert leginkább azzal lehetne megakadályozni a háború folytatását. Ursula von der Leyen terjesztette elő az indítványt, de hiába próbálta meggyőzni Orbán Viktort, a kormány azt közölte, hogy több időre, esetleg több pénzre van szüksége.

HÉTFŐN TÁRGYALNAK

A kérdést a külügyminiszterek hétfői tanácskozásán tekintik át, de uniós diplomaták szerint egyre többen szorgalmazzák, hogy tegyék félre az olaj ügyét – számol be a helyzetről a Bloomberg. Mások viszont attól tartanak, hogy ez a lépés gyengeséget sugározna. Orbán Viktor maga azt vetette fel, hogy a hónap végén esedékes csúcsértekezleten tisztázzák a teendőket. Az Európai Bizottság javaslata értelmében a többiek fél évet kapnának az orosz olajkitettség felszámolására, azonban a magyarok és a szlovákok esetében 2024 végéig szólna az átmeneti időszak. Ám a magyar fél két napja bekeményített. Közölte, hogy csak akkor áll el a vétótól, ha a tilalom nem vonatkozik a vezetéken érkező folyékony energiahordozóra. Az EU a jövő héten mutatja be az új stratégiát, amely azt tartalmazza, hogy a közösség 2027-re válna le teljesen az orosz szénhidrogénekről.

FRISSÍTVE (14:45): NEM ENGED BRÜSSZEL

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel – jött is a hivatalos válasz a felvetésekre, amit az M1-nek erősített meg hivatalosan is az Európai Bizottság szóvivője. Az M1 aktuális csatorna híradója felidézte, hogy péntek reggel a Politico című brüsszeli lap írt arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét. Az M1-nek küldött hivatalos válasz szerint azonban kitartanak az olajembargó terve mellett.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: wasbare washandjes
'Fel a tetejéhez' gomb