Közélet

Brutális áremelkedés, infláció: 13-15 százalékos béremelést sürget a MOSZ

Átlagosan legalább 13-15 százalékos béremelésre lenne szükség 2022-ben a versenyszférában az árak emelkedése miatt, ez szükséges lenne a bérek reálértékének megőrzése miatt – mondta az Index szerint Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Mint írják, a szakszervezet megítélése szerint az infláció ellentételezésére és a tisztes megélhetéshez tovább kell emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot, de a kormányzat szerepe más téren is nélkülözhetetlen. Ezért kezdeményezik a szakszervezetek, hogy a munkaadók és az újonnan felálló kormány részvételével az ehhez szükséges intézkedéseket megvitassák. 

A TISZTESSÉGES MEGÉLHETÉSHEZ VIDÉKEN NETTÓ 203,5 EZER FORNITOS HAVI FIZETÉSRE LENNE SZÜKSÉG

A lap szerint az érdekképviseletek olyan javaslatokat tennének, amelyek megakadályoznák, hogy a lakosság jövedelmi helyzete romoljon, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe, figyelembe véve az adott ágazat és a munkáltató pénzügyi helyzetét. A Munkástanácsok elemzése és értékelése szerint eddig sem a gyorsuló béremelkedés emelte az inflációt, és a továbbiakban sem várható inflációs spirál. A meghatározó ágazatok többségében 2021 második felében a bruttó profitnál és a termelékenységnél jellemzően kisebb mértékben nőtt a bértömeg, vagyis a ténylegesen kifizetett bér. Úgy látják, hogy ez a tendencia idén is folytatódik. A tisztes megélhetéshez ma a Munkástanácsok számításai szerint egy vidéki, egyszemélyes háztartást fenntartó munkavállalónak legalább bruttó 306 ezer forintos alapbért kellene keresnie, vagyis legalább nettó 203,5 ezer forintot. Palkovics szerint egyébként érdemes lenne megvizsgálni, hogy mi áll a kiugróan gyors hazai élelmiszerár-emelkedés mögött. A 9,5 százalékos áprilisi infláción belül jóval jelentősebb mértékben, 15,6 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb