Közélet

Anyád, a szúnyogok! Elszaporodtak a vérszívók, Szeged környéke a leginkább érintett régiók között van

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t. Mint közleményükben írták, az elmúlt napok esőzései, majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban jelentek meg szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. A legnagyobb területen

  • a Tisza mentén,
  • Csongrád-Csanád megyében,
  • Szolnok környékén,
  • és a Tisza-tónál kell beavatkozni.

Az OKF azt is közölte, hogy a héten a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-szigeten, továbbá a Duna déli szakaszán, Baja és Mohács környékén folytatódik a szúnyoggyérítés.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE ÉS SZOLNOK KÖRNYÉKE A LEGINKÁBB ÉRINTETT

Az elmúlt napok esőzései majd a felmelegedés hatására több helyen is nagyobb számban megjelentek szúnyogok, ami központi védekezést tett indokolttá. A legnagyobb területen a Tisza mentén, Csongrád-Csanád megyében, Szolnok környékén és a Tisza-tónál kell beavatkozni. Mivel egyes Duna menti területeken is erősödik a szúnyogártalom, a Csepel-szigeten és környékén szintén lesznek kezelések – ismertették.

FOLYAMATOSAN IRTJÁK A LÁRVÁKAT A TISZA MENTÉN

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvákra. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el – közölték.

A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogoknak kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket – hívta fel a figyelmet az OKF.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb