Szegedi ArcokVideo365

Borfeszt365: a Szeged Város Bora nyertese az első címét zsebelhette be, de régi hódítók is akadtak a díjazottak között – exkluzív interjú a Borverseny győzteseivel

Az izgalom a tetőfokára hágott hétfőn délután a Szegedi Borfesztiválon, hiszen a Széchenyi téren gyűlt össze a borászok színe-java. Mint minden évben, úgy idén is kihirdették, melyik különlegesség nyerte el Szeged Város Borának címét, de kiderült az is, hogy melyik lett a legjobb vörösbor, fehérbor, valamint rozé. Az esemény után elcsíptük egy-egy beszélgetésre a győztes borászokat, akik a nyertes nedűkről meséltek nekünk.

Borfeszt365 – szigorúan egy pohárkával, szigorúan a Szeged365-tel! Programok, arcok, élmények, élő tudósítások, videók, nyeremények és 10 nap féktelen pörgés a világ legszeretnivalóbb városában, Veletek, a Szeged365 virtuális családtagjaival!

FEHÉRBŐL ÉS ROZÉBÓL MA MÁR VILÁGSZÍNVONALÚ BORAINK VANNAK

Szeged Város Borának címe mellett öt kategóriában hirdettek hétfő délután hat órakor nyertest a Széchenyi téren. Frittmann János borász, a borverseny elnöke elmondta, kiváló, nagyon komoly borok vettek részt a megmérettetésen. Hozzátette, ma már fehérből és rozéból világszínvonalú boraink vannak, de vörösből is kiváló évjáratokkal, zseniális minőségű borokkal találkozhatunk akár a Szegedi Borfesztiválon is. A neves borszakértőkből álló zsűri döntése alapján idén az alábbi borokat díjazták.

Fotó: Magyar Andor
  • A legjobb vörösbor a Günzer Családi Birtok borászatából került ki, pontosabban egy 2017-es száraz Cabernet Franc lett.
  • A legjobb fehérbort a Font Pincészet szállította Szegedre. Itt egy 2021-es száraz Irsai Olivér lett a befutó.
  • A legjobb rozé a Szentpéteri Borpince 2021-es száraz Néró Rosé-ja lett,
  • míg a legjobb desszert bort címét az Éliás Birtok zsebelte be a 2018-as édes Késői szüretelésű szürkebarátjával.
  • A Szeged Város Bora címet az idei évben a Babits Borászat kapta. A 2019-es édes Tokaji Késői Szüretelésű Sárgamuskotályuk mindent vitt a szakértők szemében.
  • A versenyen kívüli, társadalmi zsűri pontozása alapján a legjobb bor Günzer Tamás Pincészetéből került ki, amit a 2017-es száraz Bocor Cuvée-vel érdemeltek ki.

SZEGED VÁROS BORA MOST DEBÜTÁLT, EZ VOLT AZ ELSŐ VERSENYE

Dániel Dóra, a Babits Borászat képviseletében elmesélte, hogy 2019-es édes Tokaji Késői Szüretelésű Sárgamuskotályusukat korábban még nem indították versenyeken, itt debütáltak vele a Szegedi Borfesztiválon, ahol rögtön ki is érdemelte az aranyló nedű a Szeged Város Bora címet. Ahogy Dóra beszélgetésünkkor elmondta, már az eredményhirdetést követő félórában érezhetően többen kóstolták a díjazott bort, ami egyébként már az előző napokban is hódított a szegediek körében.

A GÜNZER CSALÁDI BIRTOK PINCÉSZETE MÁR NEM ELŐSZÖR HÓDÍT VÖRÖSBORÁVAL A SZEGEDI BORFESZTIVÁLON

Günzer Norman, a Günzer Családi Birtok borásza elmondta, már 20 éve minden Borfesztiválra elhozzák borkülönlegességeiket Szegedre. Sőt, boraikkal sem először hódítottak, a 2019-ben rendezett Borfesztivál versenyén a 2018-as cabernet sauvignon – ukkal érdemelték ki hasonlóan az ideihez a legjobb vörösbor díját. Mint mondta, az idei nyertes 2017-es száraz Cabernet Franc-ot, mivel egy testesebb, komolyabb borról van szó, a könnyedebb borok után érdemes megkóstolni a Borfesztivál kilátogatóinak.

PÁRIZSBAN ÉS BERLINBEN IS ARANYÉRMES LETT AZ IDEI BORFESZTIVÁL LEGJOBB ROZÉJA

Szentpéteri Attila, a Szentpéteri Borpince borásza elmondta, pincészetük zászlós bora a Néró Rosé, mellyel sikerült a legjobb rozé címet elnyerniük. Mint Attilától megtudtuk, ez a különlegesség már nem először érdemelte ki a Borfesztivál zsűrijének elismerését, a fesztivál legelegánsabb rozé bora címet is elnyerte már körülbelül hat-hét évvel ezelőtt, sőt Párizsban és Berlinben is arany érmet zsebelhettek be ugyanezzel a Néró Rosé-val.

Nézd meg videónkat is, melyben a díjazott borászok még több érdekességet megosztanak velünk nyertes boraikról.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Szegedi Borfesztivál-Szeged Napja Ünnepségsorozat Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: umiditate aer
'Fel a tetejéhez' gomb